Zbog korone u blokadi završilo preko 70 firmi

Dodajte komentar

Podaci Centralne banke (CBCG) ukazuju da privreda, a posebno ugostiteljski sektor, već trpi posledice mjera Vlade zbog pojave pandemije novog virusa korona. Računi oko 70 kompanija i preduzetnika u Crnoj Gori blokirani su od sredine marta ove godine. Radi se o privrednim društvima koja su upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), a koja su završila na listi blokiranih CBCG.

Diplomirani ekonomista Vesko Pejak iz Alternative Crne Gore kazao je za “Dan” da država ne bi trebalo da blokira firme zbog neplaćenih poreza i doprinosa za period mart, april i maj.

– U ovom momentu kompanije jedva nalaze novac za plate. Preko 20.000 radnika je izgubilo posao za samo tri nedjelje ove krize. Može se očekivati da još toliko izgubi posao do kraja sezone. Sezonskih poslova ove godine neće biti, tako da je to dodatno opterećenje i za preduzeća i za firme. Privredi je neophodan paket pomoći od najmanje 300 miliona eura, rekao je Pejak. Dodao je da ne treba zaboraviti ni zaposlene.

– Svaki radnik koji je u prošlom mjesecu izgubio posao mora dobiti pomoć države u iznosu prosječnog dohotka. Ako se to ne uradi, već sledećeg mjeseca pašće potrošnja stanovništva, paće privreda imati još manje posla. To će voditi novim otkazima i padu standarda. Problem je što našu ekonomiju vode osobe koje nijesu ekonomisti. Oni ne mogu znati kakve su prijetnje po naš ekonomski sistem. Potrošnja je ključna riječ sad za Crnu Goru. Pametne zemlje sad upumpavaju novac u ekonomiju da bi održale potrošnju i navike građana. To čuva poslove trgovcima, proizvođačima, taksistima, hotelijerima… istakao je Pejak. Dodao je da su se Alternativi samo u poslednje dvije nedjelje javile desetine radnika, koji se žale da ne znaju kako će p latiti kiriju, račune, hranu…

– Država bi trebalo da oprosti komunalne takse i poreze privredi na tri mjeseca, da makar na mjesec zaboravi na doprinose na plate ne bi li spriječila privatnike da otpuštaju radnike. Ako ne oproste te doprinose, svejedno će sledeći mjesec imati manje novca jer će dio radnika izgubiti posao, zaključio je Pejak.

Ukupan dug 635,2 miliona eura

Prema podacima CBCG, u Crnoj Gori je na kraju marta u blokadi bilo 18,35 hiljada preduzeća i preduzetnika, 0,03 odsto više nego u februaru. Ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi je 635,2 miliona, što je 0,44 odsto manje nego u januaru. Koncentracija duga je, kako je saopšteno iz CBCG, relativno velika, tako da deset najvećih dužnika, odnosno 0,05 odsto ukupno evidentiranih, učestvuje sa 18,96 odsto u ukupnom iznosu blokade. Njima je blokirano 120,45 miliona eura. Oko 38,88 odsto ukupnog iznosa blokade ili 246,95 miliona otpada na 50 najvećih dužnika, koji čine 0,27 odsto svih evidentiranih.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *