Trump posjeduje udio u proizvođaču lijeka za koji tvrdi da je uspješan u liječenju korone

Američki predsjednik Donald Trump posjeduje udio u kompaniji koja proizvodi hidroksiklorokin, antimalarik kojeg Trump neprestano promoviše kao uspješan lijek protiv koronavirusa iako stručnjaci govore kako za to nema dokaza, prenosi Jutarnji list.

Kako piše New York Times, Trump „posjeduje mali finansijski udio“ u Sanofiju, francuskoj farmaceutskoj kompaniji koja proizvodi Plaquenil, što je brend hidroksiklorokina. Usto, među najvećim dioničarima Sanofija nalazi se i finansijska kompanija koju vodi veliki donator republikanaca Ken Fisher, a Trumpove tri porodične fondacije sve su investirale u kompaniju čiji je najveći dioničar upravo Sanofi, iznio je NY Times i dodao kako je s tim proizvođačem lijekova povezan i Wilbur Ross, američki ministar trgovine.

Tu je povezanost popularni američki medij počeo da istražuje zbog pretjerane Trumpove angažovanosti u promociji lijeka protiv malarije uprkos brojnim opovrgavanjem stručnjaka da isti lijek pomaže i u liječenju protiv koronavirusa.

Zapravo su, piše Huffington Post, brojne Trumpove pristalice bez ikakvog medicinskog znanja podržali njegovo neprestano urgiranje doktorima da koriste antimalarik za liječenje pacijenata zaraženih Covidom-19, a među njima su i Rudy Giuliani, Trumpov advokat, te Sean Hannity, voditelj Fox Newsa.

– Ovo je novi virus i ne bi smjeli promovisati ni jedan lijek za koji nije dokazano da je uspješan u njegovom liječenju jer bi inače mogli ubiti ljude – upozorila je Patrice Harris, predsjednica Američke medicinske asocijacije.

Check Also

CBCG: Broj novoodobrenih kredita u prvih devet mjeseci za 22 % veći nego u istom periodu prošle godine

Što se Crne Gore tiče, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren je realni rast BDP-a od …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *