Šta Evropa kupuje tokom pandemije

Prema pisanju briselskog portala Politiko ne radi se samo o toalet papiru već i o namirnicama, pa je tako u Italiji povećana potražnja za pakovanim mandarinama, u Francuskoj za pilećim kobasicama, a u Velikoj Britaniji potražnja za konzerviranim mesom.

Kako se navodi, na osnovu podataka iz maloprodajnih trgovina u te tri zemlje, povećala se potražnja za hranom sa dugim rokom trajanja, a ljudi su počeli više da troše u supermarketima nego prije krize.

U sve tri zemlje početkom marta povećana je kupovina proizvoda od papira, za njegu i pakovane htane.

Ipak, postoje i kategorije hrane koje su pretrpjele gubitke, pa je tako u Francuskoj i Italiji opala prodaja kozmetičkih proizvoda, a u Velikoj Britaniji i Italiji opala je prodaja robe kategorisane kao opšta roba.

Kako se navode, ove promjene u potrošnji kupaca izvršile su veliki pritisak na lanac snabdijevanja hranom, a to nije prošlo neprimijećeno kod političara, tako da su ministri poljoprivrede iz zemalja članica EU prošle nedjelje razgovarali o promjenama u obrascima potrošnje.

Oni su zaključili da je došlo do značajnog smanjenja kupovine vrijednih proizvoda poput vina, ribe, cvijeća za koje su naveli da je potpuno propalo, dok je potražnja za namirnicama poput pirinča, tjestenine, jaja, konzervirane hrane, dugotrajnog voća i povrća značajno porasla.

Portal navodi da je u Evropi porasla prodaja alkoholnih pića, sem u Francuskoj gdje je do 8.marta zabilježen pad prodaje za oko četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podaci iz Italije pokazuju da je opala kupovina šampanjca za čak 53 odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali je zato za 14 odsto porasla kupovina piva.

Takođe, u Italiji politički lideri zagovaraju kupovinu domaćih proizvoda kako bi se podstakla kupovina domaćih proizvoda, tako da je prodaja domaćih vina porasla za 13 odsto, a za 14 odsto opala kupovina stranih vina.

Opala je prodaja i dječijih užina, koje su se obično kupovale dok su škole radile, ali i prodaja ribljih obroka, aromatizovane vode i zamjena za sir za veganske obroke.

Za 33 odsto porasla je prodaja pilećeg mesa, prodaja telećeg i konjskog mesa se smanjila za čak 64, odnsono 62 odsto, dok je potrošnja zečijeg mesa porasla čak četiri puta u odnosu na isti period prošle godine.

Tokom karantina, građani su počeli više sami da peku, pa je tako prodaja brašna i kvasca porasla tri puta.

Prema izvještaju IRI-a i BCG-a, podaci pokazuju da su zalihe počele da se gomilaju 16. februara u Italiji, odnosno 23. februara u Francuskoj, što je mnogo prije nego što su zemlje počele da uvode mjere socijalne distance.

U nedjelji koja se završila 8. marta u Francuskoj za 70 odsto je porasla potrošnja pirinča i tjestenine.

Ipak, najveće povećanje prodaje u cijeloj prvoj nedjelji marta u evropskim zemljama odnosi se na zaštitna sredstva, poput alkohola čija je prodaja u Italiji povećana za 247 odfsto, a bilježi se i dvostruka potražnja za higijenskim maramicama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju.

Tokom tog perioda u Francuskoj je povećana prodaja apotekarskih proizvoda poput toplomjera, sapuna za kupanje i maramica za čišćenje, dok je u Velikoj Britaniji udvostručena potražnja za sredstvima za čišćenje i za ličnu higijenu.

Sa druge strane, opala je prodaja muških i ženskih parfema u Italiji, kao i makazica i voska za depilaciju, ali i karmina i sredstava za njegu tijela.

Izvor: Buka.ba

Check Also

Dodatnih 200 promo kodova za korisnike aplikacije MojNovčanik

Zbog velikog interesovanja Hipotekarna banka i Mastercard, za najbrže korisnike aplikacije MojNovčanik, poklanjaju dodatnih 200 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *