Novi paket mjera do kraja sedmice?

Jedna od novih mjera koju država treba da razmotri za podršku građanima i privredi, u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa, je mogućnost isplate bruto najniže zarade poslodavcima koji posluju u najugroženijim sektorima, pri čemu bi poslodavac imao obavezu da zaposlenima isplati razliku do pune plate. Navodi se primjer da bi za 25.864 zaposlena, kojima bi država subvencionirala dio plate u iznosu od 222 eura, mjesečni trošak bio 5,74 miliona eura.

To piše u predloga dodatnih mjera podrške privredi za suzbijanje posljedica pandemije koronavirusa, u koju Vijesti imaju uvid. Dokument sadrži moguće mjere na državnom i na lokalnom nivou i to su predloži Privredne komore (PKCG).

IRF DA REFINANSIRA KREDITE

Novi paket mjera Vlade bi, prema informacijama “Vijesti”, trebalo da se utvrdi do kraja ove radne sedmice, a prije usvajanja moraju da obave konsultacije sa socijalnim partnerima sindikatima i Unijom poslodavaca.

Premijer Duško Marković je 30. marta formirao Radnu grupu za pripremu predloga novog paketa mjera u kojoj su predstavnici Vlade, PKCG, Zajednice opština i Investiciono-razvojnog fonda.

U Privrednoj komori smatraju da na državnom nivou treba firmama koje plaćaju porez na dobit u šest mjesečnih rata odložiti plaćanje za tri mjeseca, te nakon toga omogućiti plaćanje u šest rata bez kamate.

Preporučuju da se kod IRF-a razmotri mogućnost refinansiranja kredita bez naknade u sektorima turizma, proizvodnje i prerade, kao i da se ubrzaju procedure IRF-a za obezbjeđenje kredita za obrtna sredstva (nabavku repromaterijala), bez kojih će biti ugrožen proces proizvodnje i buduće poslovanje kompanija.

“Za plaćeno odustvo za roditelje djece do 11 godine razmotriti mogućnost da ga refundira država u iznosu minimalne/ najniže zarade. Limit izloženosti carinske garancije za odloženo plaćanje carinskog duga sa 30 dana produžiti za vrijeme trajanja novonastale situacije i privremenih mjera. Razmotriti mogućnost obustave svih mjera prinudne naplate (izvršenja) i nastupanja zastoja zastarjelosti dok traje epidemija. Za kompanije iz sektora drvoprerade razmotriti mogućnost odlaganja plaćanja naknade za korišćenje šuma na 90 dana. Odložiti obavezu plaćanja koncesionih naknada na period od 90 dana. Smanjiti kamatnu stopu na poreska potraživanja za 50 odsto i u cilju povećanja likvidnosti skratiti rok povraćaj a PDV-a na 30 dana”, predloži su PKCG.

PKCG od opština traži oslobađanje poreza za ne-pokretnosti za period od 90 dana, odnosno, 25 odsto godišnjeg iznosa.

“Pošto se da se ovaj porez plaća u dvije rate 30. 6. i 31.10. odložiti plaćanje prve rate 30. septembra, a druge rate do 31. decembra”, stav je PKCG.

(Opširnije u štampanom izdanju Vijesti)

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *