Mjere evropskih vlada pomoći će građanima i kompanijama, ali neće biti dovoljne za oporavak

Mjere koje su države usvojile kako bi ublažile posljedice pandemije virusa korona na njihove ekonomije pozitivno će se odraziti na kompanije i stanovništvo, ali neće biti dovoljne da nadoknade cjelokupnu štetu koronakrize, ocjenjuje se u novoj analizi rejting-agencije Moody’s.

U analizi u kojoj se ocjenjuju mjere pet najvećih evropskih država za ublažavanje koronakrize ističe se kako će građani imati koristi od državne podrške za očuvanje zaposlenosti i ostalih mjera iz socijalnog paketa. Te se mjere razlikuju od države do države.

U ovom trenutku, međutim, manje je jasno kako će banke reagovati na traženo zamrzavanje kreditnih obaveza kako stanovništva, tako i kompanija, što je direktan udar na njihovo poslovanje. U svakom slučaju, iako će građani imati koristi od mjera, potezi evropskih vlada samo će ih delom zaštititi od posljedica koronakrize. I to prije svega u slučaju da jedna od posljedica recesije koju je izazvao virus korona ne budu masovna otpuštanja jer će se u takvom scenariju i tržišta rada sporije i teže oporavljati, ističu u Moody’su, prenosi Novac.hr.

Check Also

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili Montenegroberzu ove sedmice

Pad prometa i različiti smjerovi indeksa obilježili su Montenegroberzu ove sedmice u kojoj je najavljen …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *