IRF primio oko 500 prijava za kredite

Dodajte komentar

Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević saopštio je, u Jutarnjem programu TVCG, da je interesovanje za kredite veliko, te da je stiglo oko 500 prijava. Istakao je da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti samo sa ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF ponuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

– U situaciji u kojoj se našla i Crna Gora, ali i svijet, Investiciono razvojni fond je pokušao da ublaži posljedice, nudeći kreditnu liniju, malim mikro i srednjim i velikim preduzećima, i u skladu sa tim smo emitovali povoljnu liniju – naveo je on, prenosi portal RTCG.

Prošle nedjelje, kaže Vukčević, bilo je veliko interesovanje.

– To se mijenja iz sata u sat ali prema posljednjim informacijama imamo nekih 470 prijava. Sve to govori da je naš prijedlog za ovakvu kreditnu liniju bio opravdan – naveo je on.

Vukčević je objasnio da se stredstva mogu koristirti za nabavku proizvoda, sitrovine, poluproizvoda i da preduzetnici mogu novac koristiti i za isplatu neto zarada.

– Mogu se koristiti i za poreduzeća koja plaćaju zakup a nijesu po nekim drugim mjerama oslobođeni zakupa. To je kredit za preživljavanje preduzeća kako bi nakon prestanka pandemije bili u prilici da saniramo posljedice i krenemo u novi razvoj – naveo je on.

Prema njegovim riječima, bave se svakim preduzećem ponaosob.

– Ova kreditna linija nije jednokratna i neće se završiti samo sa ovim mjesecom, već ćemo i narednih mjeseci ponuditi nove kreditne linije, kako bi sva preduzeća mogla da ostanu na tržištu – rekao je on.

On kaže da nijesu problem kamatne stope, koliko je važno da novac bude što prije dostupan.

– Kako bi preduzetnici mogli da opstanu na tržištu, tako da kamata od 1,5 odsto nije toliko bitna – smatra on.

U IRF-u se sada pripremaju za period nakon prestanka pandemije, a, kako je kazao, uslijediće i nove mjere Vlade.

– Kada se sve ovo završi mi ćemo izaći sa novim paketom podrške – istakao je Vukčević.

On podsjeća da je teško obezbijediti sredstva u trenutku kada su svi u svijetu teškoj poziciji.

– Važno je da se već sada pripremamo za period nakon pandemije, i vjerujem da ćemo uraditi sve da Crna Gora prođe sa najmanjim mogućim posljedicama kada je posrijedi ova teška situacija – zaključio je Vukčević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *