Beč kupovinom dionica spašava ugrožena preduzeća

Dodajte komentar
Beč

U okviru Bečkog holdinga osnovano je posebno društvo “StolzaufWien BeteiligungsGmbH”, koje privremeno kupuje dionice firmi sa sjedištem u Beču čija je egzistencija zbog novonastale situacije ugrožena, saopšteno je iz EUROCOMM-a.

-Time stavljamo bečkim preduzećima sopstveni kapital na raspolaganje. Cilj je da se preduzeća stabilizuju i radna mjesta sačuvaju – mišljenja su gradonačelnik Beča Michaela Ludwiga i člana gradske vlade Petera Hankea.

Rečeno je da će obim kapitala društva iznositi 50 miliona eura, pri čemu 20 miliona eura ulaže Grad Beč.

Kao davaoci kapitala učestvovat će i Privredna komora Beča kao i privatni partneri koji ulažu preostalih 30 miliona eura.

-Učešće novoosnovanog društva ograničeno je na maksimalno jedan milion eura tj. maksimalno 20 posto udjela po preduzeću i bit će vremenski ograničeno. Nakon najkasnije sedam godina taj udio će se ponovo naći na prodaji, a na samom početku će se jasno utvrditi scenario izlaska iz preduzeća za obje strane. Detalje i proceduru će tokom narednih dana pripremiti gradski i eksterni stručnjaci- saopšeno je.

Ciljna grupa su bečka preduzeća koja uslijed krize imaju potrebu za kratkoročnim finansijskim sredstvima, a dugoročno mogu računati na pozitivnu prognozu.

Preduzeća koja dolaze u obzir moraju da predstavljaju “identitet Beča”, imaju značaj i van granica te obezbjeđuju veći broj radnih mjesta, prenosi BiznisInfo.ba.

O tome koje tačno kompanije padaju u ove grupe odlučuje tim stručnjaka.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *