Azijska tržišta: Indeksi pali nakon dva dana rasta

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica pale, nakon dva dana znatnog rasta, jer je splasnuo optimizam ulagača u vezi usporavanja širenja koronavirusa u svijetu, s obzirom da broj umrlih od tog virusa i dalje raste.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu oko 0,7 posto, nakon dvije nedjelje.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Australiji. U Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Singapuru pale su, pak, između 0,3 i 1,1 posto.

Posljednjih dana tržišta su rasla zahvaljujući nadi da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom da se u nekim dijelovima SAD-a i nekim zemljama Evrope bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa.

No, broj umrlih od tog virusa skočio je jučer u SAD-u za rekordnih 1.800, pa je optimizam ulagača splasnuo.

Tržištima ne pomažu ni oštre oscilacije cijena nafte. Juče je na američkom tržištu cijena barela potonula više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje, no jutros je porasla 5,5 posto, na 24,95 dolara.

Na londonskom je tržištu, pak, barel poskupio 75 centi, na 32,60 dolara.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema korpi valuta oslabio drugi dan zaredom. Jutros se njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 100,17 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,55 bodova.

Pritom se kurs američke u odnosu na japansku valutu stabilno kreće na jučerašnjim nivoima, oko 108,80 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,0865 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,0825 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *