Keš u doba korone: Tasteri za unos pin koda opasniji od novčanica

Uprkos zabrinutosti javnosti da se Covid-19 prenosi gotovinom, naučni zapisi pokazuju kako je rizik nizak u poređenju s drugim često dodirivanim predmetima, uključujući i tastere za unos pina na POS terminalima, piše u biltenu Banke za međunarodna poravnanja (BIS).

Početkom coronavirusne krize pojavila su se izvještaji da je Svjetska zdravstvena organizacija savjetovala potrošače da izbjegavaju rukovanje novčanicama i umjesto toga prelaze na beskontaktno plaćanje.

SZO je kasnije rekla da ne nudi nikakva formalna upozorenja o tom pitanju, ali još uvijek postoje naleti kako bi obeshrabrili upotrebu gotovine, s tim da su zemlje podigle svoje beskontaktne limite plaćanja, a neki pružaoci usluga – poput kenijskog M-Pesa – smanjili su transakcijske naknade.

U Velikoj Britaniji upotreba gotovine prepolovila se u samo nekoliko dana, iako je to dijelom i posljedica vladinog nametanja nacionalnog ograničenja slobode kretanja.

Sada bi se neki strahovi koji se tiču ​​sigurnosti gotovine mogli pokazati problematičnim. BIS kaže da naučni zapisi pokazuju da je rizik od prenosa Covid-19 putem gotovine nizak u poređenju s, na primjer, tasterima za pinove.

Kako bi ojačale povjerenje u gotovinu, centralne banke aktivno komuniciraju, pozivajući na stalno prihvatanje gotovine i, u nekim slučajevima, na sterilizaciju ili karantinu novčanica. U Njemačkoj Bundesbank savjetuje ljudima da je rizik od prenosa prijenosnih računara minimalan a Banka Kanade traži od trgovaca da ne idu bez gotovine.

Južnoafrička rezervna banka upozorila je javnost da ne povlači novčanice i novčiće zbog Covid-19, jer su kriminalci koji su nosili lažne iskaznice odlazili od kuće do kuće radi prikupljanja zaraženih novčanica.

Bez obzira na to jesu li opravdanja za gotovinu opravdana ili ne, BIS kaže kako bi kriza mogla promijeniti ponašanje plaćanja. To bi moglo negativno uticati na banke i starije osobe te zahtijevati od centralnih banaka da brane gotovinu.

Međutim, pandemija bi takođe mogla podstaći razvoj digitalnih valuta centralne banke, kaže BIS, a Covid-19 “ističe vrijednost pristupa različitim načinima plaćanja i potrebu da bilo koja sredstva plaćanja budu otporna na široku raspon prijetnji. ”

Izvor: Indikator.ba

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *