Korona odlaže istraživanje nafte u Jadranu

Dodajte komentar
Ilustracija

Razvoj epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona u svijetu i kod nas daće odgovor o dinamici istražnih aktivnosti nafte i gasa u crnogorskom podmorju, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljovodonike.

Tako objašnjavaju, mnogi podizvođači koji su dio lanca neophodnih aktivnosti vezanih za planirano bušenje, nijesu u mogućnosti da doputuju u Crnu Goru.

“Iako se u ovom trenutku veliki broj aktivnosti koje su vezane za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa u Crnoj Gori odvija normalno, niko ne može da garantuje da će tako i da ostane. Predstavnici velikih američkih servisnih kompanija koje bi u susret istražnom bušenju trebalo da otvore svoja predstavništva u Crnoj Gori, u ovom trenutku nemaju način da to urade”, rekli su u Upravi.

Prvo istraživanje nafte i gasa, koje je realizovano krajem 2018. godine, povjereno je italijansko-ruskom koncesionaru Eni-Novatek.

U Upravi ističu da je teško odgovoriti na pitanje da li će istraživanje biti obustavljeno do daljnjeg, zbog trajanja vanrednih mjera usljed pandemije Kovida 19.

Oni objašnjavaju i da je sjedište Enija, operatora koji bi trebalo da izvrši istražno bušenje, u Lombardiji epicentru korona virusa.

“U ovom trenutku je teško dati odgovor na to pitanje, imajući u vidu da se situacija u svijetu, pa i u Crnoj Gori, mijenja iz dana u dan. U cilju suzbijanja pandemije virusa Covid-19 zatvorene su granice, ograničeno kretanje, redukovana poslovna aktivnost i ništa od toga ne ide u prilog ni jednom biznisu u Crnoj Gori, pa ni istraživanju nafte i gasa. Prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju zavisi od više faktora, koji su u ovom trenutku neizvjesni”, naglasili su u Upravi.

Prvo ispitivanje podmorja realizovano je na norveškom brodu Polar Empress koji je prikupljao podatke sa ukupne površine od 1.200 kvadrata, od kojih 20 odsto pripada crnogorskim vodama, a ostatak je 12 milja od državnih granica. Ispitivani su blokovi 4, 5, 9 i 10.

U Upravi ističu da su koncesionari Eni i Novatek ispoštovali obaveze iz Radnog programa Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, te da je prikupljenim podacima izvršen procesing tokom prošle godine.

“Tako procesirani i obrađeni podaci su interpretirani i na osnovu njih definisane su lokacije na kojima će biti vršena prva istražna bušenja, provobitno planirana za ljeto ove godine. Može se smatrati da su sve aktivnosti vezane za 3D seizmičko ispitivanje završene”, precizirali su u Upravi.

Oni su istakli i da je početkom godine završeno geomehaničko ispitivanje tla na mikrolokalitetima na kojima će se vršiti bušenje, i na kojima će biti instalirana bušačka platforma, a u cilju utvrđivanja geomehaničkih svojstava morskog dna.

“Jedna bušotina, i to bušotina za koju je planirano da ide do dubine od 6.500 metara, biće na udaljenosti od oko 25 km od obale. Druga, plića, koja bi trebalo da provjeri postojanje gasnog prospekta, biće nešto bliža i na udaljenosti od oko 18 kilometara”, naveli su u Upravi, dodajući da je Agencija za zaštitu prirode i životne sredine usvojila Elaborat o procjeni uticaja istražnog bušenja na životnu sredinu čime su se stekli uslovi za prvo istražno bušenje u crnogorskom podmorju.

Kada je riječ o drugom istraživanju, koje je na blokovima 30 i 26, prošle godine realizovao grčki Energean, u toku je obrada podataka koji su prikupljeni tokom 3D geofizičkog istraživanja.

“Procesing podataka i obrada su završeni i u toku je interpretacija rezultata. Imajući u vidu da su 80-ih i 90-ih godina prošlog vijeka prikupljeni 2D podaci sa prostora predmetnih blokova, koncesionar Energean takođe vrši i reinterpretaciju tih “starih” podataka kako bi se, na izvjestan način, upotpunila interpretacija novodobijenh 3D podataka, a sve u cilju dobijanja što preciznije slike o ugljovodoničnoj potencijalnosti na blokovima 30 i 26″, ukazali su u Upravi.

Kompanija Energean je realizovala istraživanje na brodu Ramform Titan, a shodno radnim programom ugovora o koncesiji iz 2017. godine. Snimanje na blokovima je sprovela norveška kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *