Italija će zaštititi kompanije od neprijateljskih preuzimanja i neželjenih stranih interesa

Dodajte komentar

Italija planira da proširi posebna ovlašćenja za zaštitu strateških kompanija od neželjenih stranih interesa, rekao je funkcioner italijanske vlade, dodajući da će se mjere primjenjivati i na ulagače iz drugih država EU-a.

Plan odražava zabrinutost italijanske vladajuće koalicije da bi strani investitori mogli iskoristiti trenutni kolaps cijena dionica zbog koronakrize za kupovine kompanija od strateške važnosti za zemlju.

Potpredsjednik vlade Riccardo Fraccaro rekao je u subotu da će Rim proširiti ovlašćenja provjere na cijeli bankarski i osiguravajući sektor, kao i na zdravstvo i na prehrambeni sektor. Nacrt zakona uskoro će biti predložen italijanskoj vladi, dodao je.

„Propisi će se primjenjivati i na transakcije unutar EU-a“, napomenuo je Fraccaro.

Vlada će zahvaljujući novim ovlašćenjima moći da blokira pokušaje aktera iz EU-a ili izvan njega da kupuju udjele u strateški važnim kompanijama.

Od 23. februara, kada je Italija uvela prvi set mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa, indeks milanske berze pao je gotovo 35 posto.

„Jasno je da je u ovo vrijeme nužno pod državnu zaštitu staviti i kompanije bitne za razvoj zemlje, te proširiti njen doseg na nivou evrope. Naš prioritet je zaštita nacionalnog interesa od bilo kojeg špekulantskog cilja“, rekao je Fraccaro.

Postojeći zakoni o takozvanim „zlatnim dionicama“ daju vladi pravo veta na povećanje vlasničkih udjela neevropskih igrača u strateškim kompanijama u energetskom i telekomunikacionom i u sektoru vojne opreme, te u ključnoj finansijskoj infrastrukturi, uključujući milansku berzu i platni sistem.

Fraccaro je rekao da će, prema novom nacrtu zakona, vlada moći intervenisati i samoinicijativno, ne čekajući službene obavijesti uključenih kompanija.

Dodao je i da za kompanije koje kotiraju na berzi treba sniziti nivo udjela nakon čijeg prekoračenja investitor mora o kupovini obavijestiti regulatora Consob.

Uticajni parlamentarni odbor za sigurnost (COPASIR) prošlog je mjeseca pozvao vladu da pripremi plan za krizne situacije kako bi se spriječila neprijateljska preuzimanja vodećih zajmodavaca i osiguravatelja.

Članovi odbora upozorili su na rizik da se talijanski zajmodavci nakon preuzimanja udalje od matične zemlje, što bi moglo utjecati na refinanciranje talijanskog državnog duga ‘teškog’ 2.400 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *