Hoće li Njemačka corona obveznicama spašavati Italiju i Španiju

Dodajte komentar

Euro-zemlje poput Italije i Španije posebno su ekonomski pogođene u corona krizi. Oslanjaju se na solidarnost Njemačke ili Nizozemske – i traže koronske veze. To zagovaraju i čelnici OECD-a i DIW-a.

Prije pregovora s ministrima finansija eurozone, OECD je pozvao zemlje monetarne unije da izdaju kontroverzne koronske obveznice.

– Dijeljenje finansijskih rizika sljedeći je nužni korak u evropskim integracijama, rekao je Angel Gurria, generalni sekretar organizacije industrijaliziranih nacija, za Süddeutsche Zeitung. – Apsolutno sam za to, odgovorio je na pitanje trebaju li zemlje eurozone da izdaju obveznice za borbu protiv ekonomskih posljedica corona krize.

– Finansijski instrument ne bi trebao biti stvar vjerovanja, rekao je Gurria.

Njemačka dobija puno za “pozajmljivanje svoje kreditne sposobnosti drugima”. “A signal ostatku svijeta bio bi: Evropa je jaka”. Kriza u coroni nemilosrdno se suočava s državama eurozone pitanjem jesu li spremne za više Evrope.

Do sada je Njemačka, između ostalog, oklijevala da učestvuje u koronskim obveznicama za visoko zadužene partnerske zemlje poput Italije.

Međutim, prema Rheinischer Postu, predsjednik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIW Berlin), Marcel Fratzscher, takođe zagovara koronske obveznice kao dio paketa pomoći za posebno pogođene krizom. – Njemačka ekonomija sastavni je dio evropske ekonomija koja može biti samo snažna koliko je i njena najslabija karika – a to su Italija i Španija u ovom trenutku, rekao je on listu.

Postojala je hitna potreba za evropskim rješenjem koje će za ove dvije države dati potpuno iste mogućnosti kao Njemačkoj u borbi s krizom i sprečavanju ekonomske depresije. To nije samo čin solidarnosti, već je i u vlastitom interesu Njemačke.

– Ovo zahtijeva i koronske obveznice i posebnu kreditnu liniju ESM-a. Potonje bi trebalo pomoći zemljama brzo i nebirokratično. Corona obveznice su važne kako bi se omogućilo svim zemljama u Evropi da se oporave dugoročno, navodi n-tv.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *