Francuska ide prema najgoroj recesiji od Drugog svjetskog rata, tvrdi ministar finansija

Dodajte komentar

Francuska će ove godine vjerovatno doživjeti svoju najdublju recesiju od kraja Drugog svjetskog rata zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa, upozorio je u ponedjeljak ministar finansija ove zemlje Bruno Le Maire.

“Najgori podatak o rastu u Francuskoj od 1945. bio je – 2,2% u 2009. godini, nakon globalne finansijske krize 2008. Ove godine ćemo vjerovatno biti vrlo daleko iznad toga. To je pokazatelj amplitude ekonomskog šoka sa kojim smo suočeni”, rekao je Le Maire.

Francuska je uvela obaveznu naredbu za boravak kod kuće počevši od 17. marta nakon što su zatvorene sve neesencijalne djelatnosti a zvaničnici su najavili kako će ova obustava rada potrajati najmanje do 15. aprila.

Statistička kancelarija Insee rekao je prošlog mjeseca da je obustava rada smanjila ukupnu ekonomsku aktivnost za 35% i procijenila je da će svaki mjesec obustave smanjiti godišnji bruto domaći proizvod za tri postotna boda, prennio je AFP.

Manji profit

Usluge, teška industrija i građevinarstvo trpe velike posljedice, budući da su tvornice zatvorene i samo je nekolicina poslovnih sektora, poput supermarketa i apoteka, otvorena, prenosi BiznisInfo.

Brojne francuske kompanije snizile su svoja očekivanja profitabilnosti za godinu, dok udruženja poslodavaca upozoravaju da stotine manjih firmi i prodavnica rizikuju bankrot.

Vlada je obećala 45 milijardi eura (49 milijardi dolara) kreditnih garancija i drugih olakšica kako bi se pomoglo kompanijama da prođu kroz krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *