Azijska tržišta: Indeksi porasli drugi dan zaredom

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa u SAD-u i Evropi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu oko 1 posto, porastavši drugi dan zaredom.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Šangaju porasle između 0,2 i 1,7 posto. U Australiji su, pak, pale oko 1 posto.

Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok berzanskih indeksa na Wall Streetu za više od 7 posto, zahvaljujući nadi da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom da se u New Yorku i nekim zemljama Evrope bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa.

Cijene nafte porasle

A nakon što su prošle nedjelje cijene nafte skočile više od 30 posto, što je bo njihov najveći nedjeljni dobitak u istoriji, posljednjih dana znatno osciliraju.

Nakon jučerašnjeg pada za više od 3 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 2 posto, na 33,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 3,1 posto, na 26,90 dolara.

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *