Nova Rubikova ‘kocka’ koju će znati da slože samo najpametniji (video)

Riječ je o novoj trodimenzionalnoj igrački u obliku lopte koja pomaže u razvoju prostornog vida, povećava sposobnost logičkog razmišljanja te unapređuje rad fine motorike.

Lavos Ball djelo je još jednog Mađara – naučnika i vizualnog umjetnika Janosa Szabolcsa, koja ima isti cilj poput Rubikove kocke: valja uskladiti vidljiva polja i složiti ih prema bojama…

Lavos Ball nova je Rubikova kocka. Tačnije, riječ je o novoj trodimenzionalnoj igrački u obliku lopte koja pomaže u razvoju prostornog vida, povećava sposobnost logičkog razmišljanja te unapređuje rad fine motorike, prenosi Punkufer.

Rubikovu kocku izumio je mađarski vajar i profesor arhitekture Erno Rubik 1974. godine. U vrlo kratkom vremenu postala je planetarno poznata, a danas je prodano više od 350 miliona primjeraka. I da, nije je lako složiti.

Lavos Ball djelo je još jednog Mađara – naučnika i vizualnog umjetnika Janosa Szabolcsa, koja ima isti cilj poput Rubikove kocke: valja uskladiti vidljiva polja i složiti ih prema bojama.

To nije baš najjednostavniji zadatak s obzirom na to da se lopta sastoji od četiri vidljiva pomična dijela i četiri skrivena dijela koja se otkrivaju pritiskom na crno dugme u sredini svakog polja, a koja treba uskladiti u isto vrijeme.

Igračka je trenutno u fazi patentiranja, a Szabolcs se nada kako bi uskoro trebala započeti i proizvodnja za širu primjenu. Kako izgleda Lavos Ball u pokretu, pogledajte u videu na YouTubeu.

Check Also

#doMEnPriča: Upoznajte imenik interneta – najhaotičinije stvari na svijetu

jerovatno se dobro sjećaš papirnih imenika koji su nekada bili čuvari svih brojeva telefona jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *