Nezapamćeno na tržištu nafte: Platili kupcu da odnese bačve

Očekivanja da će Opec + smanjiti proizvodnju za najmanje 10 miliona 159-litrenih barela dovela su do ogromnog skoka cijena nafte, nakon što su prethodno u jednom trenutku dostigle dno od oko 20 dolara.

Američka laka nafta završila je sedmicu na 28,34 dolara. Rast od 31,7% u sedmici rekordan je otkako su se 1983. godine počeli sklapati ugovori s tom vrstom nafte.

Cijene nafte značajno su porasle u četvrtak (u jednom trenutku WTI je porastao za 35 posto) i silovito su se odazvale na Trumpov tvit da razgovara sa saudijskim princem telefonom, nakon što je navodno ranije bio na vezi s ruskim predsjednikom, a što je službena Moskva negirala. Trump je tvitnuo da će najveći izvoznici nafte smanjiti proizvodnju za najmanje 10 miliona barela, možda čak za 15.

U prva tri mjeseca ove godine vrijednost nafte strmoglavila se za više od 65 posto. Terminske pogodbe za WTI naftu spustile su se ispod 20 dolara u trenucima najvećeg pesimizma.

Na tržištu fizičke nafte, gdje bačve nafte zaista mijenjaju vlasnike, situacija je bila još dramatičnija. Rafinerije više ne mogu skladištiti naftu pod tako malom potražnjom i prisiljene su je riješiti po svaku cijenu. Gusta nafta iz američke države Wyoming, koja se koristi za proizvodnju određene vrste bitumena, “prodata” je čak i po negativnoj cijeni od 19 centi za barel, zahvaljujući švajcarskom trgovcu Mercuria Energy Group.

Check Also

Mogu li domaći gosti ublažiti štetu: U Crnu Goru preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *