Narodni muzej otvorio vrata za virtuelne posjete: Izložbe i stalne postavke dostupne onlajn

Dodajte komentar

Narodni muzej Crne Gore se pridružio kampanji Ministarstva kulture Crne Gore pod nazivom „Živimo kulturu #ostanidoma“. U danima socijalne izolacije, ta je institucija ponudila građanima sadržaje koje mogu pratiti iz kuće.

“Poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, zatvorili smo muzeje za posjete, ali smo otvorili vrata za virtuelne posjete. Kroz virtuelne ture mogu se posjetiti Umjetnički muzej, Muzej kralja Nikole, Njegoševa Biljarda i Arheološka zbirka u Istorijskom muzeju, a narednih dana za virtuelnu posjetu biće dostupni Etnografski i Istorijski muzej, Reljefna karta Crne Gore i Njegošev mauzolej na Lovćenu”, kazao je PR Narodnog muzeja Ivan Mijanović.

Pored toga, kako je dodao u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro, Narodni muzej je započeo onlajn prikazivanje svojih izložbi koje su bile u postavci prilikom donošenja mjera o zatvaranju muzeja za posjetioce. Prezentacije izložbi se mogu pogledati i na YouTube kanalu Narodnog muzeja, te na društvenim mrežama.

“Prva izložba koja se već može pogledati je ‘Plamene zore – 100 godina Komunističke partije Jugoslavije’ u Crnogorskoj galeriji umjetnosti ‘Miodrag Dado Đurić’ na Cetinju, a uskoro će se prezentovati i izložbe ‘Juta i zemlja Crnih brda’, ‘Pečati iz fondova Dvorskog arhiva’, ‘I bi slovo’, vajara Milivoja – Miška Babovića, posvećenu 525 godina štamparstva Božidara Vukovića i retrospektivnu izložbu Toma Pavićevića. Narodni muzej će uskoro omogućiti i virtuelne posjete ovih izložbi”, naveo je Mijanović.

Dodatno, u danima socijalno izolovanog funkcionisanja javnosti će se onlajn predstaviti i najznačajniji muzejski eksponati koji se čuvaju u Narodnom muzeju Crne Gore.

Linkovi za virtuelne posjete su: Umjetnički muzej (https://goo.gl/maps/KjYSU1vDBE1reb9S6), Muzej kralja Nikole (https://goo.gl/maps/myXfUmcB8whxNXen8), Njegoševa Biljarda (https://goo.gl/maps/bE1yRU3QBDFjwapc8), Arheološka zbirka (https://goo.gl/maps/AoAxf757AnUctokBA).

Podsjetimo, vođeno sloganom „Toliko toga možemo doživjeti od kuće“, Ministarstvo kulture se punim kapacitetom priključilo zvaničnoj kampanji Vlade Crne Gore „Ostani doma” i to kroz prostor obezbijeđen na javnom servisu, OnDemand platformi kablovskih operatera, ali i kroz LIVE mogućnosti online kanala komunikacije. Najavljeno je i aktiviranje platforme „Živimo kulturu“, gdje će pored Online Art marketa, biti zastupljeni i radovi crnogorskih umjetnika sa konkursa za podršku projektima u oblasti stvaralaštva.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *