Iako svi pozivaju na korištenje kartica: Visa u martu bilježi pad

Dodajte komentar

Iako se na mnogim mjestima svijet gotovo zaustavio i ljudi u “socijalnoj izolaciji” čekaju da se završi epidemija coronavirusa), neke su se naše svakodnevne navike temeljito promijenile.

Sasvim konkretno – iako nas proizvođači, trgovci i vlada ohrabruju da kupujemo putem interneta i plaćamo karticama – očito je velik dio kupovina koje odgađamo za budućnost. Visa, koja upravlja najvećim platnim sistemom na svijetu, već je u prvoj polovini marta, prije nego što su preduzete restriktivne mjere u SAD-u, zabilježila pad od četiri posto na karticama. Situacija se pogoršala u drugoj polovini marta.

Visa je zabilježila rekordne poslovne rezultate u 2019. godini. Imala je 3,4 milijarde kartica širom svijeta, s 138,3 milijardi transakcija u svojim platnim sistemima u vrijednosti od 8800 milijardi USD. Kompanija je dioničarima zaradila 12 milijardi dolara neto dobiti.

Prije izbijanja globalne zdravstvene krize, Visa je očekivala da će poslovanje ove godine rasti nekoliko procenata, no sada se čini da su ti ciljevi ugroženi. Manje isplate (a time niži prihodi i zarade) očekuju i Visini konkurenti na polju plaćanja, poput Mastercard-a, American Express-a i PayPala.

Dodatna smetnja za Visu je odgađanje Olimpijskih igara u Tokiju za sljedeću godinu. Visa je tradicionalni sponzor Međunarodnog olimpijskog komiteta, a iako novi kalendar znači da većina obećanog doprinosa neće biti isplaćena ove godine, smanjiće se očekivani pozitivni učinci na marketinšku stranu marke.

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *