Austrijska privreda gubi 2,59 milijardi eura nedjeljno

Dodajte komentar
Beč

Šteta po austrijsku privredu, usljed restriktivnih mjera za sprečavanje širenja korona virusa, iznosi 2,59 milijardi eura nedjeljno, proračunali su eksperti Društva za primijenjeneno privredno istraživanje (GAW).

Taj veliki ekonomski gubitak treba, što je prije iz medicinskog ugla moguće, okončati, istakli su Fridrih Šnajder i Štefan Hajgner.

“Naši proračuni pokazaju da aktuelna situacija posebno pogađa tercijarni sektor, to jest trgovinu, gastronomiju i hoteljerstvo, jer samo ovaj sektor ima nedjeljni gubitak u visini od 1,92 milijardi eura”, naglasio je Šnajder.

Sekundarni sektor, kao što su građevinarstvo ili proizvodnja, pogođen je, prema proračunu GAW, sa nedjeljnim gubitkom u visini od 672 miliona eura.

Naučnici tvrde da je njihov proračun konzervativan, i da je privredi važan svaki dan do normalizacije.

Svaki dan, kako dodaju, košta Austrija srednji trocifreni milionski iznos.

“Nakon hrabrog uvođenja restriktivnih mjera sada je potrebna hrabrost u blagovremenom vraćanju”, navode eksperti.

Ističu da je važno, da bi se “zamrznuta privreda ponovo odmrzla”, da se predstavi jasan vremenski okvir i time obezbijedi planiranje.

“Privredi je potrebno vrijeme kako bi ponovo pokrenula proizvodnju”, ukazuje Šnajder.

Oni navode da je finansijska kriza 2008. bila kriza poverenja koja je vodila do “šoka u potražnji “, a sada postoji ne samo ” šok u potražnji, već i ponudi “.

Na jednoj strani građani zabrinuti za svoja radna mjesta više štede, a na drugoj strani nije moguća socijalna potrošnja kao što je poseta restoranima ili pozorištima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *