Varijabilne kamatne stope miruju do 1. jula

Dodajte komentar

Klijentima banaka koji otplaćuju kredite sa kamatnom stopom vezanom za euribor kamatne stope se neće mijenjati do 1. jula, potvrdili su za “Dan” iz Erste i NLB banke. Euribor je trenutno negativan i tromjesečni, polugodišnji i godišnji, ali su u odnosu na 7. februar malo porasli.

Prema podacima sajta euribor-rates tromjesečni euribor je 7. februara bio minus 0,4 odsto, dok je 2. aprila bio minus 0,336 odsto, odnosno za taj procenat je ispod nule. Šestomjesečni euribor je 7. februara bio minus 0,339 odsto, dok je na 2. april minus 0,268 odsto. Godišnji euribor je početkom februara bio minus 0,269 odsto, dok je sada minus 0,153 odsto. Blagi rast euribora ne ohrabruje, ali iz Erste banke su nam rekli da analitičari ne očekuju njegov rast u aktuelnoj situaciji.

– U ugovoru o kreditu se definiše koji se euribor koristi prilikom obračuna mjesečnog anuiteta i unaprijed se zna na koje datume se koriguje stopa. Tromjesečni euribor se koriguje kvartalno, a šestomjesečni na pola godine, tako da je sledeći datum 1. jula. Analitičari ne očekuju rast euribora u aktuelnoj situaciji, kazali su za “Dan” iz Erste banke i dodali da njihova banka koristi tromjesečni i šestomjesečni euribor kod kredita uz varijabilnu kamatnu stopu.

Iz NLB banke su nam kazali da su varijabilne kamatne stope vezane za euribor, čiji obračun vrši Evropska centralna banka, te da trenutno ne postoje indicije daće doći do većih pomjeranja u njegovom obračunu.

– To upućuje da ne očekujemo uticaj na promjenu varijabilne kamatne stope – istakili su iz NLB.

Promjena euribora, kako su naveli, ne zavisi od banaka u Crnoj Gori.

– Obračun euribora se vrši dva puta godišnje, 1. januara i 1. jula, od strane Evropske centralne banke. Uzimajući u obzir situaciju na finansijskim tržištima u Evropi, pri postojećim okolnostima ne očekuje se povećanje stope euribora, odnosno ne očekuje se posledično povećanje kamatnih stopa, naveli su iz NLB banke i dodali da koriste šestomjesečni euribor prilikom obračuna varijabilnih kamatnih stopa.

Euribor je poslednjih nekoliko godina negativan, što znači da se klijentima sa varijabilnom kamatnom stopom ne povećavaju rate, već miruju. Da je Euribor pozitivna, odnosno iznad nule, onda bi se rata za kredit uvećala za iznos euribora. Odnosno ako je kamata 3,99 odsto plus euribor, a euribor je iznad nule, onda je kamata na kredit zbir fiksne kamatne stope i euribora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *