Raste broj nezaposlenih, statistika ih još ne vidi

Dodajte komentar

Usljed ekonomske krize izazvane epidemijom koronavirusa u posljednje dvije sedmice bez posla je ostalo 6,6 miliona radnika u Americi, 1,2 miliona u Njemačkoj, pola miliona u Austriji… U susjednoj Hrvatskoj je u drugoj polovini marta broj nezaposlenih povećan za 13 hiljada ili deset odsto.

U Crnoj Gori nije moguće tako brzo saznati da li je i koliko bilo otpuštanja radnika. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 1. aprila bilo je 35.540 nezaposlenih osoba što je za svega 121 ili 0,34 odsto više nego 1. marta ove godine. Broj nezaposlenih manji je sada za 7,5 odsto u odnosu na početak aprila prošle godine kada ih je na evidenciji bilo 38.218.

Iz crnogorskih sindikata kažu da otkazivanja i neprodužavanja ugovora o radu ima, naročito 31. marta kada su isticali mnogi ugovori na određeno, ali da je teško procjeniti za koliko je povećan broj nezaposlenih.

Pravna savjetnica u Uniji slobodnih sindikata Ivana Mihajlović kaže da im se svakodnevno javljaju radnici, najviše iz sektora hotelijerstva i ugostiteljstva, koji su ostali bez posla.

“Teško je procijeniti koliko je ukupno radnika do sada ostalo bez posla usljed epidemije i zbog toga što u ovim najpogođenijim djelatnostima zaposleni često nijesu sindikalno organizovani.U turizmu i ugostiteljstvu je veliki broj radnika angažovan po ugovorima na određeno, pa je pretpostavka da isti neće biti produženi ukoliko ističu u vrijeme trajana epidemije. Dodatni problem predstavlja i to što imamo veliki broj radnika sa sjevera koji su radili u hotelima na primoriju, a kojima je ugovor istekao 31.3.2020. i koji sada, zbog zabrane kretanja između opština, ne mogu preuzeti svoju radnu knjižicu. Oni su, naime, otišli kući prije dvije sedmice a sada, zbog zabrane kretanja između opština, ne mogu otići na primorje po radnu knjižicu kako bi se prijavili na Biro i dobili naknadu. Osim toga, u očekivanju mjera podrške za nezaposlena lica, postavlja se pitanje kako ćemo prepoznati kao nezaposlene oni koji za vrijeme epidemije ne budu registrovani na Zavodu kao takvi usljed ovih navedenih okolnosti, kazala je Mihajlović.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *