Više od 6,6 miliona Amerikanaca ostalo bez posla u prošloj sedmici

Dodajte komentar

Više od 10 miliona Amerikanaca prijavilo se na evidenciju službi za nezaposlene osobe u martu. Rekord je oboren u prošloj sedmici kad je otkaz dobilo 6,6 miliona ljudi.

Kako piše ugledni Washington post više od 6,6 miliona Amerikanaca prijavilo se za pomoć u slučaju nezaposlenosti prošle sedmice, što je novi rekord. Sve su to posljedice političkih odluka i odgovornih u sektoru javnog zdravstva koji su ekonomiju potpuno zamrznuli kako bi zadržali ljude kod kuće i pokušali usporiti širenje smrtonosnog koronavirusa.

Gubici radnih mjesta naglo su skočili jer su se u cijeloj zemlji zatvorili restorani, hoteli, teretane, a skoro sva turistička putnovanja potpuno su obustavljena. Otkazi se također povećavaju u proizvodnji i transportu, što pokazuje koliko su posljedice koronavirusa raširene.

Samo u martu, 10,2 miliona Amerikanaca izgubilo je posao i zatražilo državnu pomoć, pokazuju najnoviji podaci Ministarstva rada koji uključuju zahtjeve podnesene do 28. marta. Mnogi ekonomisti kažu da je stvarni broj ljudi koji su ostali bez posla vjerojatno čak i veći od ovog jer se neki od onih koji su dobili otkaze nisu ni stigli prijaviti.

“Nikada nismo vidjeli ništa slično. Obim otkaza u posljednje dvije sedmice jednak je onome koji je zabilježen za vrijeme velike recesije”, rekao je Aaron Sojourner, ekonomist sa Sveučilišta u Minnesoti.

Mnogi kažu da nisu mogli ni aplicirati na evidenciju za nezaposlene, time i pomć koja je predviđena jer su telefonske linije bile toliko zagušene.

Američka vlada još nije objavila službenu stopu nezaposlenosti, ali ekonomisti kažu da je vjerojatno skočila na oko 8 posto, što je ogroman i iznenadan skok jer je u februaru ona iznosila 3,5 posto. Amerika veću nezaposlenost nije vidjela od 2012. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *