Turski konditorski gigant Ulker dobio kreditnu “injekciju” od 455 miliona dolara

Dodajte komentar

Uz podršku EBRD-a, vodeći turski proizvođač konditorskih proizvoda Ülker Bisküvi Sanayi AŞ prevladao je turbulencije na globalnom tržištu i osigurao međunarodno finansiranje za nastavak nesmetanog poslovanja i dalje širenje u Turskoj i inostranstvu.

Tvrtka je podigla paket finansiranja u iznosu od 455 miliona američkih dolara s rokom dospijeća od tri godine. Sastoji se od kredita od 374 miliona američkih dolara i paralelnog zajma od 75 miliona eura koji je dao EBRD, najveći zajmodavac među osam međunarodnih finansijera u transakciji.

Arvid Tuerkner, direktor EBRD-a za Tursku, rekao je:

– Uprkos izazovima koje je izazvao koronavirus, EBRD ostaje otvoren za poslovanje. Radeći na daljinu, stojimo uz svoje klijente i posvećeni smo pružanju podrške u najtežim vremenima. Drago nam je da je učešće EBRD-a u udruživanju uložilo dodatnu utjehu investitorima, omogućujući Ülkeru da prikupi sredstva za nastavak nesmetanog poslovanja i potragu za novim mogućnostima rasta u zemlji i inostranstvu”.

Jedan od najpoznatijih turskih slastičara, Ülker proizvodi kekse, kolače, vafle, čokoladne kekse i drugo. Prodaje proizvode širom Turske i izvozi u Evropu, Sjevernu Ameriku, Afriku, Aziju i Bliski Istok.

Nova sredstva pomoći će refinansiranju prethodnih sindiciranih zajmova koji dospijevaju u aprilu 2020. i koristiće se za strateške investicione projekte.

EBRD je prethodno osigurao ukupno 100 miliona eura za podršku Ülkerovih operacija u Turskoj i Kazahstanu.

Novu transakciju vodila je Bank of America kao globalni koordinator zajedno s Rabobank U.A. i Emirates NBD Capital Limited.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *