Koliko će korona kriza koštati centralnu i istočnu Evropu?

Dodajte komentar

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi će, u najoptimističnijem scenariju, umanjiti privrede pojedinačnih država za 3 do 5%, ali bi u velikom broju država bila još gora. U pesimističnijem scenariju, kontrakcija pojedinačnih ekonomija bi mogla da iznosi i čitavih 10%, navodi se u posljednjoj analizi Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

Pozitivan scenario podrazumijeva brzo sprečavanje širenja virusa, početak masovnog testiranja populacije i veliki, koordinisan paket mjera na cijelom kontinentu, dok bi negativnasituacija podrazumijevala gubitak mogućnosti za spoljno finansiranje ili kolaps zdravstvenih sistema, koje bi izazvala oštre mjere štednje.

Pojedine države su u najvećem riziku od negativnog scenarija, konkretno Moldavija, baltičke zemlje i Ukrajina, dok bi Zapadni Balkan, Turska i države članice EU u centralnoj Evropi mogle bolje da podnesu krizu.

WIIW ocjenjuje da će ekonomska kriza trajati između dva i tri mjeseca, nakon čega će postepeno popuštati.

Ključni indikatori za izbjegavanje krize predstavljaće individualni kapcaiteti državnih zdravstvenih sistema, prostor za fiskalne ustupke, kao i drugi makroekonomski faktori.

Sa druge strane, kriza će u zemljama regiona vjerovatno izazvati dramatičan pomak ka digitalizaciji ekonomije, zbog čega na duže staze mogu i da profitiraju, prenosi NovaEkonomija.

“Poznato je da Estonija vodi u tom pogledu zato što se dobro poredi sa zapadnoevropskim predvodnicima u skladu… I druge baltičke države i Slovenija takođe imaju prilično dobre rezultate (u oblasti digitalizacije). Interesantno je da Rusija i Kazahstan imaju relativno dobre rezultate po standardima regiona, a čini se da je zapadni Balkan u ovoj oblasti naročito slab”, zaključuje se u analizi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *