Koliko nisko će ići cijene nafte?

Dodajte komentar

Na tržištima nafte posljednjih se nedjelja događa prava drama koja je u jednom trenutku cijenu barela srezala na nivo od oko 20 dolara.

No, dio analitičara misli da tu nije kraj, već da će problemi sa skladištenjem nafte donijeti nove šokove na tržištu, piše CNBC.

Analitičari Goldman Sachsa upozoravaju da je šok koronavirusa „izrazito negativan na cijene nafte i šalje kopnene cijene sirove nafte na negativno područje“.

Američka investiciona banka procjenjuje da u svijetu postoji oko milijardu barela rezervnog skladišnog kapaciteta, ali velik dio toga nikada neće biti dostupan “jer će brzina trenutnog šoka probiti transportne mreže”.

“Zaista, s obzirom na troškove zatvaranja bušotine, proizvođač bi bio spreman da plati nekome za odlaganje bačva, što podrazumijeva negativne cijene u kopnenim područjima”, kažu analitičari iz Goldmana u istraživačkoj bilješci objavljenoj u ponedjeljak.

U Goldmanu kažu kako očekuju da će vodene sirove nafte poput Brenta biti daleko izoliranije od šoka koronavirusa, s tim da će međunarodni referentni indeks vjerovatno ostati blizu novčanih troškova od 20 dolara za barel – iako s privremenim pritiscima na pad ispod tog nivoa.

Suprotno tome, očekuje se da će WTI (koji nije zatvoren i udaljen je 500 milja od dostupnog spremnika za tankere) biti jedan od onih najteže pogođenih, uz WTI Midland i Western Canada Select (WCS).

Ranije ove nedjelje, cijena WCS-a kotirana je na niskim nivoima od 4,18 dolara za barel, izjavili su trgovci za CNBC. To je, recimo, jeftinije, od litra piva u Kanadi.

„S obzirom na to da potražnja opada, ali ponuda raste nakon što OPEC i Rusija nisu postigli sporazum o smanjenju proizvodnje početkom marta, globalne zalihe bi mogle dostići svoj maksimalni kapacitet u roku od nekoliko nedjelja“, izjavili su analitičari iz Eurasia Group u istraživačkoj bilješci.

„Učesnici u industriji kažu da je gotovo nemoguće pronaći konvencionalne kopnene tankove. Čak i ako uskoro OPEC i drugi proizvođači počnu ponovno da ograničavaju svoju proizvodnju, snabdijevanje zalihama zbog globalnog zatvaranja toliko je velika da će skladišni kapacitet vjerovatno dostići granicu do sredine godine. ”

“Već sada luke i rafinerije odbijaju tankere za naftu. To će još više povećati pritisak na pad cijena i predstavljati egzistencijalnu prijetnju mnogim kompanijama “, rekla je Eurasia Group.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *