Francuska će nacionalizovati strateške kompanije ako bude potrebe

Francuska će nacionalizovati strateške kompanije, bude li potrebno, kako bi ih zaštitila od posljedica koronakrize, izjavio je u četvrtak ministar ekonomije Bruno Le Maire.

Le Maire je rekao da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao popis „strateških kompanija koje bi se na tržištu mogle naći u opasnosti”.

„Bićemo spremni da posegnemo za svim raspoloživim sredstvima kako bismo zaštitili te kompanije, bilo povećanjem vlasničkog udjela francuske države bilo dokapitalizacijom bilo krajnjom opcijom – nacionalizacijom“, rekao je Le Maire.

Ne predlažem da ekonomijom upravlja država, naglasio je ministar.

„Ukaže li se potreba za nacionalizacijom, ona će biti privremena. No, država je odgovorna za zaštitu vodećih industrijskih kompanija“, pojasnio je Le Maire.

Francuska je 17. marta uvela stroge mjere izolacije kako bi ograničila širenje koronavirusa. Stručnjaci procjenjuju da će mjere vjerovatno ostati na snazi do kraja aprila.

Državna kancelarija za statistiku INSEE prošle je nedjelje  izvijestila da je ekonomska aktivnosti 35 posto ispod uobičajenog nivoa. Procjenjuje da svaki mjesec blokade stoji ekonomiju oko tri posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *