Varufakis: Korona je samo ubrzala i produbila krizu u kojoj se Evropa nalazi od 2008. godine

Bivši ministar finansija Grčke i jedan od vodećih ljevičarskih ekonomista Janis Varufakis rekao je da Evropa nikada nije izašla iz ekonomske recesije koja je počela 2008. godine, dodavši da je epidemija koronavirusa samo produbila i ubrzala krizu.

U videu koji je postovao na Jutjub kanalu političkog pokreta Diem25, na čijem čelu se i nalazi, Varufakis je poručio ne vjerujete onimakoji vam kažu da se kriza iz 2008. godine završila i da se sada nalazimo u novoj krizi.

“Ta kriza se nikada nije završila. Ona je samo promijenila formu, prešla sa jednog na drugi kontinent. Međutim, uvijek je bila tu sa nama. Svijet se nikada nije vratio u neku vrstu ekvilibrijuma nakon 2008. Epidemija koronavirusa je samo produbila i ubrzala ovu neprestanu i beskrajnu krizu koja je počela 2008”, poručio je bivši grčki ministar finansija.

Varufakis je objasnio da je jedini razlog zbog kojeg je nakon 2011. godine postojao privid oporavka taj što su Centralne banke i Vlade preuzele na sebe održavanje u životu finansijskih tržišta. On je rekao da su to uradile tako što su trilione novčanica i dale ih po kamatnoj stopi od 0,1 posto korporacijama koje su već bile pune novca, kao što su Epl i Gugl.

“Time su masivno povećali ekonomsku nejednakost i stabilizovali finansijska tržišta, ali su time istovremeno ugašene sve investicije u stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, zdravstvo, obrazovanje. To je i razlog zbog koje postoji nezadovoljstvo stanovništa i prije nego li je Covid-19 stupio na scenu. A kada je koronavirus došao na scenu zatekao je globalni kapitalizam kako sjedi na gigantskom mjehuru (balonu) privatnog duga naduvanog od strane Centralnih banaka u ime finansijskog kapitala. Covid-19 je igla koja je probila taj balon na kojem je finansijski kapitalizam sjedio od 2008. do danas”, poručio lider panevropskog pokreta Diem25.

Stoga, kako je napomenuo, čak i ukoliko još jednom dođe do erozije finansijskih tržišta, nivo investicija u oblastima koje će najviše benefita donijeti radničkoj i srednjoj klasi će biti još manji nego što su bile.

Varufakis je ocijenio da su rješenja koja predlaže Diem25, ne samo potrebna Evropi, već njihova implementacija treba da počne što prije

“Evropi je potrebna zajednička investiciona politika koja je bazirana na savezništvu Evropske investicione banke i Evropske centralne banke. Potrebna nam je univerzalna dividenda za sve građane Evrope. Takođe nam treba fond za socijalnu jednakost i zeleni fond čija bi svrha bila da ponovo energizuje privatni kapital i javne finansije. Potrebni su nam javni finansijski instrumenti kako bi smo preusmjerili likvidnost koja postoji u našim finansijskim sklopovima u javna dobra kao što su zdravstvo i kvalitetna radna mjesta. Agenda Diem 25 nije nikada bila relevantnija i prijeko potrebna Evropi kao što je danas”, zaključio je Varufakis.

Check Also

Istraživanje Erste banke pokazalo: Pandemija promijenila navike potrošača vlasnika kartica

Istraživanje Erste banke pokazalo je da su građani vlasnici kartica ove banke tokom epidemije korona …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *