Upravna zgrada, objekti i zemljište Galenika za 3,8 miliona eura

Dodajte komentar

Stečajni upravnik Galenike Veselin Perišić je ponovo oglasio prodaju imovine ove nekada uspješne farmaceutske kuće, nakon što je sudija Blažo Jovanić usvojio prigovor kompanije Heta asset resolution i otkazao prošlu prodaju vrijednosti 877,4 hiljade eura.

Ovim oglasom nije obuhvaćena ista imovina kao prošlog puta, pa je Perišić sada na prodaju ponudio upravnu zgradu Galenike kod Krivog mosta, sa prostorom za proizvodnju i magacinom, pokretnom imovinom i zemljištem. Procijenjena vrijednost ove imovine koju je moguće kupiti jedino u cjelini je 3,16 miliona eura, ali je početna cijena određena na 3,8 miliona eura. Vrijednost nepokretnosti je 1,98 miliona, a pokretne imovine u objektima 1,17 miliona eura, navodi se u oglasu.

Prethodnim oglasom Perišić je na prodaju ponudio objekat površine 1,6 hiljada kvadrata sa zemljištem u Donjem Zagaraču za 654,2 hiljade eura, tri apoteke u Virpazaru, Sutomoru i Risnu i poslovni prostor sa laboratorijskom opremom u Podgorici za 223,2 hiljade eura. Međutim, kako oglasom nijesu bile odvojene vrijednosti pokretne i nepokretne imovine, Heta je prigovorila ukazujući da ima hipoteku na nepokretnoj imovini sa čijom procjenom vrijednosti nijesu upoznati.

Zainteresovana fizička i pravna lica koja uplate deset odsto od procijenjene vrijednosti, ponude mogu dostaviti do 29. aprila, a njihovo javno otvaranje zakazano je za 7. maj u Privrednom sudu. Perišić će odluku o izboru najpovoljnije ponude donijeti u roku od osam dana od otvaranja ponuda. Prema uslovima iz oglasa, upravnik ima pravo da ne proglasi kupca i da zbog toga ne snosi posljedice. Ugovor, čije će troškove snositi kupac, trebalo bio da bude potpisan 20 dana nakon otvaranja ponuda.

Prema ranijim podacima Perišića, Galenika u koju je stečaj uveden zbog poreskog duga od 2,5 miliona eura, duguje preko devet miliona i veći dio imovine je pod hipotekom Hete zbog duga za kredit i kao jedini razlučni povjerilac sa 1,8 miliona eura imaće prednost prilikom naplate u odnosu na ostale povjerioce. Najveća neobezbijeđena potraživanja imaju beogradska Galenika 3,7 miliona i Poreska uprava 2,6 miliona eura. Odbor povjerilaca nije formiran, jer su na sastanku povjerioci procijenili da za tim nema potrebe. Galenika je bila u blokadi sedam godina na iznos od 6,5 miliona eura. Jedino potraživanje koje ima uslovljeno je prethodnom isplatom zarada zaposlenima, a odnosi se na 186 hiljada eura naknade za bolovanje radnika koje bi država trebalo da im isplati.

Država je imala 25 odsto vlasništva u Galenici, a osnivački ulog su činili 4,25 miliona dolara vrijedni magacini za razne namjene, zemljište, saobraćajnice, instalacije, oprema, mašine, te vrijednost građevinskih objekata i opreme u apotekama u Podgorici i na primorju. Preostalih 75 odsto vlasništva u rukama je Galenike iz Beograda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *