U Hrvatskoj moguć pad BDP od 10 odsto, svaki treći radnik na minimalcu

Ako se epidemiološki rizik relativno brzo završi, udar na hrvatsku ekonomiju će biti slabiji, ali ako potraje, biće jači, a moguć je i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 10-ak odsto, izjavio je Danijel Nestić, ekonomista sa zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Zbog širenja virusa korona, preduzeća ne rade, građani manje troše, svaki treći radnik je na minimalcu, a za 14 dana otkaz je dobilo 12.000 ljudi u Hrvatskoj, prenosi portal Seebiz.

“Ovo je početak i treba se nadati da će vladine mjere barem privremeno zaustaviti rast broja nezaposlenih”, rekao je Nestić u emisiji televizije RTL.

Prema njegovim riječima, za očekivati je da će u drugom dijelu godine izostati eksponencijalni rast.

“Ekonomija je snažnija nego 2008, vladine mjere takođe, tu su i sredstva iz Evopske unije, pa vjerujem da nećemo dostići rekordne nivoe od 400.000 nezaposlenih iz prethodne krize”, dodao je Nestić.

Na pitanje da li je vladin paket mjera za pomoć privredi dovoljan, odgovorio je da su te početne mjere odgovarale trenutku u kom su donijete.

“U međuvremenu se perspektiva promijenila i pivreda zahtijeva dodatne mjere. Čini mi se da je gotovo pa neizbježan otpis dijela dugova privredi”, naveo je Nestić.

Na konstataciju voditeljke emisije da je pad BDP-a neminovan i da je samo pitanje za koliko procenata, uzvratio je da se situacija mijenja iz dana u dan, da je vrlo teško nešto reći, ali da će udarac sigurno biti snažan.

“Ne možemo govoriti o prognozi nego o procjeni, ali je moguće da će biti i desetak posto”, rekao je Nestić.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *