Evropske berze na početku tromjesečja zaronile u minus

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u srijedu ujutro najvažniji indeksi potonuli su jer investitori strahuju od duboke globalne recesije u svijetu zbog posljedica pandemije koronavirusa.

Panevropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu gotovo 3 posto, nakon što je u prvom tromjesečju potonuo 23 posto, izbrisavši 2.800 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u tom razdoblju.

To je najlošiji rezultat STOXX 600 indeksa u zadnjih 18 godina, a posljedica je mjera za suzbijanje koronavirusa koje su rezultirale usporavanjem poslovnih aktivnosti, rastućom prijetnjom od bankrota mnogih kompanija te ogromnim otpuštanjima radnika.

Znatno su pali i ostali najvažniji indeksi, pri čemu londonski FTSE za 3,43 posto, na 5.477 bodova, frankfurtski DAX za 3,33 posto, na 9.604 boda te pariški CAC za 3,53 posto, na 4.241 bod.

Agencija S&P Global Ratings smanjila je juče procjenu rasta globalne ekonomije u ovoj godini na samo 0,4 posto, s 3,3 posto koliko je očekivala prije pandemije koronavirusa, što bi bio najsporiji rast od ekonomske krize 1982. godine. Tako spori rast mnogi analitičari nazivaju globalnom recesijom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *