Cijene nafte ispod 20 dolara, najniže u posljednjih 16 godina

Dodajte komentar

Američkom naftom prekjuče se trgovalo po cijeni ispod 20 dolara, dok je cijena brenta pala na nešto više od 22 dolara, što su najniže vrijednosti crnog zlata u posljednjih 16 godina.

Juče su cijene američke lake nafte porasle za 55 centi na 20,64 dolara, a cijene brenta za četiri centa na 22,72 dolara po barelu.

Banka Goldman Sachs upozorava kako će posljedice korona virusa biti dalekosežne, ističući kako će pandemija promijeniti pravila igre u energetskom sektoru, posebno ako se život mjesecima ne vrati u ustaljene kolosjeke.

Sada se mora dogoditi restrukturiranje industrije. Pad potražnje je toliko okrutan, dodali su, da se čak i cjenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije u ovom trenutku čini irelevantnim.

Podsjetimo, Rusija se 6. marta na sastanku Opec + usprotivila daljem smanjenju proizvodnje, naljutivši Saudijsku Arabiju koja će do aprila napumpati sav svoj kapacitet i povećati proizvodnju za oko 25 posto na 12,3 miliona barela. Kraj saveza Rusa i Saudijaca dodatno je ubrzan padom cijena nafte.

Rusija je, kako se izvještava, htjela “da sklopi primirje” sa Saudijcima prošle sedmice, ali rekli su da nije bilo razgovora uprkos pritisku Washingtona.

Obje države, međutim, insistiraju na tome da mogu dugo izdržati trenutne cijene nafte, mada je jasno da će budžet obje zemlje biti teško pogođen, prenosi Indikator.

Međutim, mnogi misle da obje zemlje žele politikom krajnje niskih cijena da potisnu američku naftnu industriju s tržišta, koja na ovim cijenama ne bi preživjela, jer je tačka preloma zbog skupog postupka hidrauličkog lomljenja znatno veća.

Predsjednici SAD i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin su se u jučerašnjem telefonskom razgovoru saglasili da će se ministri energetike dvije zemlje sastati radi razgovora o stabilizaciji tržišta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *