Pomoć tražili svi u Evropi osim Turske i Rusije

Direktor Odjeljenja za Evropu pri Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) Rol Tomsen (Poul Thomsen) izjavio je da su od MMF-a hitnu finansijsku pomoć, izuzev Rusije i Turske, tražile sve zemlje istočne i centralne Evrope.

Tomsen je objavio kolumnu u kojoj je komentarisao aktivnosti MMF-a u jeku globalne pandemije COVID-19 i njenih posljedica po ekonomiju, javlja Anadolija.

Ističući kako je koronavirus snažno pogodio Evropu, Tomsen je poručio da je potpuno izvjesno da će i posljedice biti teške po ekonomiju kontinenta.

On je upozorio da mjesečna obustava rada sektora koji nisu nužni za život u vrijeme pandemije, donosi značajno smanjenja u bruto nacionalnom dohotku na godišnjem nivou.

– Ove godine je neizbježna reakcija na postojeću krizu i agresivan odgovor svih zemalja. Već, međutim, vidimo razlike u intervencijama zemalja u Evropi – poručio je Tomsen.

Ističući kako je zemljama u razvoju potrebna podrška MMF-a, Tomsen je naveo da su zemlje centralne i istočne Evrope već zatražile pomoć unutar MMF-ovog programa brzog finansiranja, a da to nisu tražile Rusija i Turska.

On je, takođe, naveo da je MMF za brzu finansijsku pomoć zemljama izdvojio skoro 50 milijardi dolara, a da tu pomoć želi više od 70 članica, prenosi BiznisInfo.ba

Check Also

Pogledajte kako napreduju radovi na autoputu

Kompanija Bemax Montenegro objavila je novi snimak radova na auto putu Bar-Boljare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *