Hrvatska: Moratorijum na kredite po modelu državne garantne sheme

Predsjednik Hrvatskog udruženja banaka Zdenko Adrović pričao je u Studiju 4 HRT-a o državnoj garantnoj shemi koja omogućava bankama odgodu otplate kredita stanovništvu ugroženom epidemijom koronavirusa.

Pojasnio je da taj model postoji u većini evropskih zemalja i propagira ga Evropska komisija, pogotovo kada je u pitanju pomoć zemljama kao što je Hrvatska. Taj model koristiće se u Hrvatskoj u narednom razdoblju, dodao je.

– Poslovne banke će davati novu likvidnost poslovnim subjektima i takvi krediti će biti pokriveni garantnim shemama. Država će pokrivati 70% rizika, rekao je Adrović. To se odnosi na pravne osobe.

Što je s fizičkim licima?

“Za fizičke osobe je gotov dogovor banaka i način na koji će se obratiti građanstvu. Svima koji su pogođeni epidemijom, da im se ponudi moratorijum na kredite u narednom razdoblju. To će važiti za sve obaveze za april, maj i jun. Svi oni koji otplaćuju stambene ili gotovinski kredite, a na minimalcu su ili ne primaju plaću dobiće odlaganje plaćanja na tri mjeseca, s mogućnošću da se taj rok produži još tri mjeseca. Oko toga su se složile sve banke”, objasnio je Adrović.

Na pitanje kako će osobe dokazati da ne primaju platu ili da su na minimalcu te trebaju li donijeti neku potvrdu poslodavca, Adrović je rekao da se pokušava izbjeći dolazak klijenata u poslovnicu.

– Sve će se moći riješiti elektronski ili telefonski. Naprosto ćemo vjerovati ljudima da im je plata umanjena ili da je nemaju, a to će se kasnije provjeravati. U ovom trenutku ćemo ići na povjerenje, dodao je.

Kada možemo očekivati dogovor?

– Dogovor je gotov i trajao je sedam dana. Mi imamo spremne sve tačke. Danas ili sutra banke počinju da obavještavaju svoje klijente, odgovorio je, prenosi Index.hr.

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.