EU mobiliše preko 410 miliona eura za Zapadni Balkan

Dodajte komentar

EU mobiliše paket vrijedniji od 410 miliona eura preraspodeljene bilataralane finansijske pomoći za podršku Zapadnom Balkanu za vreme pandemije virusa korona, saopštila je Evropska komisija.

Od ukupne sume, 38 miliona eura je namenjeno za najhitnije potrebe – nabavku medicinske i zaštitine opreme, a ostalo predstavlja kratkoročnu pomoć za podršku socijalno-ekonomskom razvoju u regionu.

Evropska komisija takođe će obezbijediti neometani priliv osnovnih dobara proširenjem “zelenih koridora” na region.

Za hitne potrebe u zdravstvenom sektoru Srbiji od EU sleduje 15 miliona eura, BH sedam miliona, Kosovu pet miliona, Albaniji i Severnoj Makedoniji po četiri miliona i Crnoj Gori tri miliona eura.

Za podršku socijalno-ekonomskom razvoju za Srbiju je namijenjeno 78,4 miliona eura, BiH 73,5 miliona, Kosovu 63 miliona, Severnoj Makedoniji 62 miliona, Crnoj Gori 50 miliona i Albaniji 46,7 miliona, prenio je danas EU info centar.

Navode se i primjeri onoga što je EU već uradila za zemlje regiona u uslovima krize zbog COVID-19, uključujući finansiranje dva kargo aviona koja su donijela 130 tona medicinske opreme u Srbiju, podelu 600 paketa pomoći za porodice Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kampanje radi podizanja svesti građana u uslovima epidemije.

Nove mjere podrške EU Zapadnom Balkanu očekuju se narednih dana, navela je EK, prenosi Bankar.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *