Azijeske berze porasle, dolar ojačao

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica porasle jer su podaci iz Kine potaknuli nadu u oporavak ekonomskih aktivnosti, premda su u drugim zemljama dijelovi ekonomije zbog širenja koronavirusa i dalje paralizovani.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji skliznule 0,9 posto. U Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru porasle su, pak, između 1 i 2,6 posto.

Podršku tržištima pružio je jučerašnji skok cijena dionica na Wall Streetu za više od 3 posto, kao i jutros objavljeni podaci kineske kancelarije za statistiku.

A na valutnim je tržištima dolar ojačao, nakon što je danima bio pod pritiskom zbog agresivnog popuštanja monetarne politike Feda i povećanja dolarske likvidnosti na tržištima.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao na 99,30 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio oko 98,70 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,30 na 108,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na euro, pa je cijena eura skliznula na 1,1020 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1095 dolara.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše u zdravstvenom sektoru, jer ulagači kupuju dionice onih kompanija koje bi mogle bolje podnijeti udar koronavirusa na ekonomiju.

Dow Jones skočio je 690 bodova ili 3,19 posto, na 22.327 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,35 posto, na 2.626 bodova, a Nasdaq indeks 3,62 posto, na 7.774 boda.

Pritom je najviše skočio S&P indeks zdravstvenog sektora, 4,7 posto, što se zahvaljuje rastu cijena dionica Johnson & Johnson za 8 posto i Abbott Laboratories za 6,4 posto nakon što je američka vlada poručila da će pomoći finansiranju istraživanja i proizvodnje vakcina i lijekova protiv koronavirusa.

Snažno su juče porasle i cijene dionica u tehnološkom sektoru, u prosjeku 4 posto, jer su ulagači procijenili da je, nakon oštrog pada posljednjih nedjelja, taj sektor podcijenjen.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *