Novi pad azijskih berzi na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer ulagači strahuju da će zbog širenja koronavirusa blokada dijelova ekonomije potrajati još mjesecima, što bi, uprkos velikim monetarnim i fiskalnim podsticajima, dovelo do ogromnih ekonomskih šteta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao gotovo 3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Hong Kongu i Singapuru skliznule između 0,8 i 2 posto. U Australiji su, pak, porasle 4,5 posto.

Podršku tržištima prošloga su tjedna pružale vijesti o paketu pomoći američkoj ekonomiji od oko 2.200 milijardi dolara, koji je dogovoren u Kongresu, kao i poruke iz američke centralne banke Feda o vanrednim mjerama za povećanje likvidnosti na tržištima.

I vlasti drugih zemalja pokušavaju da podrže ekonomije, no mnogi dijelovi jednostavno su paralizovani jer je u nastojanjima da se zaustavi širenje koronavirusa tri milijarde ljudi blokirano, zatvoreno u svojim domovima.

Zbog toga su, među ostalim, analitičari JPMorgana povećali svoju procjenu pada globalne ekonomije u prvom polugodištu na 10,5 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Jutros je kineska centralna banka dodatno smanjila ključnu repo stopu za 0,20 procenata, a monetarnu su politiku dodatno olabavile i singapurske te novozelandske monetarne vlasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *