Njemačka opredijelila 50 milijardi eura da spriječi propast malih preduzeća

U Njemačkoj počinje isplata brze pomoći za male poslodavce i samostalne preduzetnike čiji su poslovi propali u jeku pandemije virusa korona.

Poslovično pedantna njemačka birokratija, posebno temeljna i troma kad se radi o parama, sada je sahranjena preko noći. Sve mora da ide „brzo“ i „nebirokratski“, najavili su ministri finansija i privrede Olaf Šolc (SPD) i Peter Altmajer (CDU).

Pedeset milijardi eura iz državnog budžeta već teku prema samostalnim preduzetnicima i malim poslodavcima kako bi se koliko-toliko premostile nuspojave pandemije virusa korona, piše Dojče Vele.

Od ovog ponedjeljka praktično sve njemačke pokrajine primaju zahtjeve, a uglavnom su na državni novac dodali i svoja sredstva kako bi poboljšali ponudu. Osnova je jednokratna isplata do 9.000 eura za naredna tri mjeseca ukoliko firma ima do pet zaposlenih, odnosno do 15.000 evra ukoliko ima do deset zaposlenih. Te pare, oni koji ih uzmu, neće morati da vrate.

Ideja je da se pomognu oni koje bi kolaps ekonomije prve mogao da pokosi – mali restorani, kafići, frizerski saloni, taksisti, poljoprivrednici, slobodni umjetnici, dakle svi kojima je posao preko noći ruiniran.

Svaka pokrajina ima donekle drugačija pravila, ali je neophodan uslov da je posao uništen zbog virusa, to jest mjera i zabrana koje je država uvela u borbi protiv pandemije. Tako će u najvećoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji pomoć dobiti svi kojima su lokali zatvoreni odlukom države ili im je obrt pao za više od pedeset odsto zbog krize ili oni koji dokažu da trenutna situacija predstavlja prijetnju opstanku firme.

Mnoge pokrajine su, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, proširile ponudu i na male firme sa više od deset zaposlenih.

Sredstva uopšte nisu namijenjena za plate radnika već za tekuće troškove poslovanja poput kirija, održavanja ili lizinga za mašine ili vraćanja ranije uzetih kredita. Tabloid Bild je još u subotu javio da je pokrajinama već pristiglo 360.000 zahtjeva te da je 138 miliona eura već odobreno.

Za zaposlene je olakšano dobijanje takozvanog „novca za skraćeni rad“. Do njega se može kada, zbog posljedica krize, više od deset odsto zaposlenih ima smanjeni obim rada. Tada država preuzima najviše dvije trećine zarade na sebe, a poslodavci ne moraju da plaćaju poreske dažbine u punom iznosu.

To je samo dio obuhvatnog paketa koji je prošle sedmice potvrdio Bundestag, a koji će Njemačku primorati na zaduženje od najmanje 156 milijardi eura, što je zbir sredstava koja se dijele i poreza koji će izostati.

Osim toga su za veće firme predviđeni praktično neograničeni krediti preko državnog Kreditnog instituta za obnovu za koje država garantuje sa 600 milijardi eura. Vlada je obećala da će važne kompanije poput Lufthanze spasiti od bankrota makar ih nacionalizovala ne bi li ih onda, kad kriza prođe, ponovo privatizovala.

Bundestag je osim toga donio druge mjere poput lakšeg pristupa socijalnoj pomoći ili zabrane da stanodavci izbacuju stanare koji, zbog krize, nisu u stanju da plaćaju kirije.

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

One comment

  1. Uhhhh, kako je teško čitati ovakve odgovorne vijesti , kad je na site IRFa upravo postovan obrazac zahtjeva za eventualno razmatranje odobravanja kredita. SRAMOTA, koje bijedno činovništvo. Pravnici su najgori segment IRF tima i zašto ih predsjednik odbora, političar, sad slijepi slijedi? Umiju li IRF nepismeni pravnici uopšte da pročitaju ovu vijest?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *