Microsoft ima ideju za novi način rudarenja kriptovaluta

Kompanija Microsoft prijavila je patent za novi sistem za rudarenje kriptovaluta, a radi se o načinu koji bi korisnicima omogućio da do digitalnih valuta dođu uz pomoć podataka o tjelesnim aktivnostima. To znači da za proces rudarenja više neće biti neophodna skupa oprema, a pod uslovom da metoda opisana u prijavi patenta postane realnost.

Patent je prijavljen 26. marta, pod naslovom “Cryptocurrency system using body activity data”, a u tekstu može da se vidi da je u pitanju metoda koji za rudarenje traži dokaze o tjelesnoj aktivnosti korisnika. Tako će, na primjer, moždani talasi ili tjelesna toplota koju korisnici emituju tokom obavljanja nekog rudarskog zadatka, koji prethodno dobiju od provajdera, poslužiti za pribavljanje kriptovaluta, a u pitanju su aktivnosti poput gledanja reklama preko posebno prilagođenih internet servisa.

Da bi proces počeo, neophodno je da korisnik dobije zadatak koji je povezan sa odgovarajućim serverom. Specijalni senzor, potom, detektuje tjelesne aktivnosti korisnika, a sistem onda procjenjuje da li registrovane aktivnosti zadovoljavaju uslove za rudarenje. Sistem na kraju nagrađuje one korisnike čije su tjelesne aktivnosti zadovoljile propisane uslove, te oni tako dobiju svoj dio kripto-kolača.

Sve više kompanija eksperimentiše sa kriptovalutama i blockchain tehnologijom, kako bi bile korak ispred svojih rivala. Tako je, samo u Sjedinjenim Američkim Državama od januara 2014. do oktobra 2019. godine primljeno 227 patenata koji su u vezi sa blockchain tehnologijom. Na tom spisku se našao i Microsoft, pa ostaje da se vidi hoće li metoda, koja pomalo podsjeća na naučno-fantastične filmove, zaživjeti i rudarima omogućiti da sopstveno tijelo stave u službu kripto-budućnosti.

(Balkan Android)

Check Also

Depoziti CKB banke veći nego u istom periodu prošle godine

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić sa saradnicima sastao se danas sa glavnim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *