Građani sve manje dolaze u ekspoziture banaka

Gotovina za sve bankomate u Crnoj Gori, nakon njihove pojačane upotrebe usljed uvođenja vanrednih mjera zbog korona virusa, nesmetano se obezbjeđuje i redovno se prate potrebe za novcem, saopšteno je Dnevnim novinama u bankama koje posluju na našem tržištu.

One pozivaju klijente, naročito penzionere, da ne dolaze u ekspoziture i isključivo koriste bankomate.

“U prosjeku se na bankomatima obavi skoro 3.000 transakcija dnevno. Ako uporedimo broj transakcija u istom periodu prošle godine sa martom ove, tačnije od kada su uvedene posebne mjere povodom potencijalne epidemije korona virusom, zabilježen je porast veći od 200 posto”, rekli su u NLB-u.

Podizanje besplatno

Broj transakcija na bankomatima i korišćenje usluga elektronskog bankarstva je, nakon uvođenja vanrednih mjera Vlade, povećan i u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB).

“CKB ima mrežu od 105 bankomata širom Crne Gore koja građanima omogućava podizanje novca, provjeru stanja i cash in opciju bez odlaska u banku. Banka tokom trajanja mjera Vlade ne naplaćuje provizije podizanja novca na bankomatima, kao ni provizije u domaćem platnom prometu koje se vrše preko CKB GO aplikacije”, kazali su u CKB-u.

Podizanje novca na bankomatima, besplatno je i za klijente Podgoričke banke.

“Privremeno su ukinute i naknade za podizanje novca fizičkih lica debitnim karticama sa bankomata svih drugih banaka u Crnoj Gori”, rekli su našem listu u Podgoričkoj banci, dodajući da se svi bankomati redovno pune, te da je klijentima novac uvijek dostupan.

E-transakcije učestalije

Banke apeluju građanima da više koriste i elektronska plaćanja.

“Klijentima koji imaju ugovoreno mobilno bankarstvo, ali ga iz nekog razloga do sada nijesu koristili, banka j e poslala aktivacione kodove, pa su i ti klijenti postali aktivni korisnici”, naveli su Podgoričkoj banci.

U Ersteu ističu da je od 16. marta znatno povećan broj zahtjeva za servisima za udaljeno plaćanje, putem mobilnog bankarstva mBanking i elektronskog NetBanking.

“Prodaja je na dnevnom nivou porasla šest do sedam puta u odnosu na prethodni period”, precizirali su u Ersteu.

Veće interesovanje za elektronsko bankarstvo primjetno je i u Hipotekarnoj banci.

“Na 39 bankomata u mreži HB je besplatno podizanje gotovine za vlasnike debitnih kartica, kao i plaćanje unutar sistema banke uz HB klik elektronsko bankarstvo. Za nove korisnike usluga elektronskog bankarstva omogućili smo besplatnu aktivaciju i tri mjeseca članarine”, rekli su u Hipotekarnoj.

I u Addiko banci građanima preporučuju da ostanu kući i koriste digitalne servise Addiko EBank, Addiko Mobile i Addiko Chat banking na Viberu, bez provizije za transakcije do 31. marta. Pojačano interesovanje za servis mobilnog bankarstva registrovano je i u Lovćen banci, prenose Dnevne novine.

“Građani su sve više svjesni da veliki dio finansijskih obaveza mogu obaviti korištenjem elektronskog bankarstva tako da imamo i pojačano interesovanje za servis mobilnog bankarstva Lovćen banke, koji im daje mogućnost pristupa sopstvenim finansijama, sa bilo koje lokacije u bilo koje vrijeme”, rekli su u Lovćen banci.

Check Also

Hidroenergiji Montenegro subvencije za osmu mHE

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) usvojila je zahtjev firme Hidroenergija Montenegro i donijela rješenje kojim …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *