Gorivo od ponoći jeftinije 9 do 16 centi?

Cijene goriva pale su za tridesetak centi od januara, na svjetskom tržištu postoji najveći pad za tražnjom nafte od krize 2009. godine

Rusija i Saudijska Arabija upumpavaju tri do četiri miliona barela nafte dnevno na već prezasićeno tržište” kazao je Fatih Biroi

Usred nastavka pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, gorivo na crnogorskim pumpama od ponoći bi moglo pojeftiniti za još 9 do 16 centi po litru, saznaju “Vijesti” od domaćih trgovaca naftnim derivatima.

Prema kalkulatoru Udruženja naftnih kompanija u Crnoj Gori, cijena eurodizeila trebalo bi da bude niža za 9 ili 10 centi, (zavisno od zaokruživanja na različit broj decimala), odnosno da košta 0,95 ili 0,96 eura, umjesto sadašnjih 1,05 eura.

Cijena eurosupera 95, koji sada košta 1,14 eura, trebalo bi da bude snižena za 15-16 centi, odnosno na 0,98 ili 0,99 centi za litar,a cijena eurosupera 98 za 15 ili 16 centi na 1,02 ili 1,03 eura za litar.

Konačnu kalkulaciju cijena naftnih derivata, koje će važiti naredne dvije sedmice, objaviće danas do 13 časova Ministarstvo ekonomije, nakon što provjeri podatke dostavljene od najvećeg distributera na tržištu kompanije Jugopetrol.

Državne dažbine sada iznose oko 60 do 65 centi po litru.

Negativni trendovi na svjetskim berzama nafte traju od početka godine, a uzrok su pandemija koronavirusa, ali i sukob Saudijske Arabije i Rusije oko nafte politike.

Posljednji put je 17. marta ove godine eurodizel u Crnoj Gori pojeftinio 11 centi, eurosuper benzin 98 za 13 centi, a eurosuper 95 za 14 centi po litru. Prije toga, 18. februara, sve vrste goriva pojeftinile su tri do četiri centa. U odnosu na početak januara cijene goriva sada će biti niže za oko 30 centi.

(Izvor: Vijesti)

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *