URA predlaže privremeno ukidanje PDV-a za ljekove, brašno, ulje, hljeb, šećer..

Građanski pokret URA uputio je novi predlog Vladi, kojim se privremeno ukida naplata poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za osnovne životne namirnice i sve ljekove.

– Predlažemo da se osnovne životne namirnice, poput mlijeka, brašna, hljeba, masti, ulja i šećera, kao i svih ljekova (uključujući i ljekove koji se upotrebljavaju u veterini), oporezuju po stopi od 0%, za vrijeme trajanja krize izazvane Korona virusom. Uvođenjem tih, privremenih mjera, značajno bi se ublažili finansijski problemi brojnih građana i uvećala njihova kupovna moć, šta je od posebnog značaja tokom trajanja ove zdravstvene krize. Takođe, usvajanjem ovih mjera spriječilo bi se i uvećanje cijena navedenih proizvoda, koje je nažalost uočeno u brojnim crnogorskim opštinama – ukazali su u pokretu URA.

URA je istakla da se navedeni proizvodi obračunavaju po sniženoj stopi od sedam odsto, zbog čega bi privremeno umanjenje navedene stope PDV-a “bilo malo odricanje države, a velika pomoć najugroženijim građanima Crne Gore“.

– Finansijska situacija brojnih porodica u Crnoj Gori je, nažalost, i bez pojave Korona virusa izuzetno teška. Desetine hiljada naših sugrađana/ki su u stanju socijalne potrebe, dok oni sa minimalnim zaradama ili jako niskim penzijama jedva “sklapaju kraj sa krajem“. Zbog toga bi uvođenje ovih mjera i privremeno umanjenje cijena osnovnih životnih namirnica i ljekova predstavljalo čin solidarnosti sa onima koji su najugroženiji i kojima je pomoć države danas najpotrebnija – saopštili su iz pokreta URA.

URA je u proteklih mjesec dana predložila set mjera Vladi Crne Gore, od kojih su mnoge usvojene na sjednicama koordinacionih tijela Vlade.

Check Also

U Boku uplovio prvi manji kruzer “Le Champlan”

Ulazak u Boku kotorsku manjeg broda “Le Champlain” jutros oko 8.30 privikao je pažnju žitelja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *