Izgradnja bunkera – privredna grana u usponu

Dodajte komentar

Pandemija koronavirusa gotovo je sahranila brojne industrijske grane, ali nekima je donijela i procvat. Izgradnja skloništa i bunkera je jedna od njih.

Tržište podzemnih skloništa prolazi kroz period neviđenog rasta zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Osnivač teksaške kompanije Rajzing S, Klajd Skot, kaže da je ovih dana primio brojne narudžbe za svoje proizvode, prenosi Sputnjik.

Dodaje da sve više i više ljudi postavlja pitanja o njegovim proizvodima, a porast interesovanja za bunkere i podzemna skloništa ocjenjuje riječima – “bez presedana”.

“Rajzing S” ima raznovrsnu ponudu. Najjeftiniji, jednosobni čelični mini-bunker sa jednim krevetom na sprat, kuhinjskim pultom i šporetom i toaletom košta 39.000 dolara.

Najluksuznija verzija skloništa sa teretanom, saunom, bazenom, kuglanom, strelištem i garažom košta 8,3 miliona dolara.

Klajd Skot, koji je izgradio atomska skloništa za Kanjea Vesta i Kim Kardašijan, prethodno je imao rast poslovanja zbog političkih razloga.

U intervjuu iz 2018. godine rekao je da mu je tražnja skočila pet do sedam puta posle pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

Ovo je prvi put da mu je poslovanje podstaknuto zdravstvenom krizom.

Skot je ubijeđen da bunkeri mogu biti efikasna zaštita od koronavirusa, jer dok boravite u njima nemoguće je ostvariti komunikaciju sa “spoljnim svijetom”.

Ipak, upozorava da ne bi trebalo zanemariti ni savjete zdravstvenih radnika – socijalno distanciranje, često pranje ruku i nedodirivanje lica.

Ron Habard, vlasnik teksaške kompanije “Atlas survival shelter“, takođe primjećuje da je povećan broj porudžbina sa izbijanjem pandemije koronavirusa. Habard, čija je kompanija jedna od najvećih u Sjedinjenim Državama, ubijeđen je da je “virus samo pomogao ljudima da donesu odluku“ da kupe sklonište.

Dejvid Dejvis, direktor marketinga “US safe room” iz Sjeverne Karoline kaže da Amerikanci sve više shvataju da je bezbjednost, bilo da je ugrožena prirodnim katastrofama ili nuklearnom ili biološkom prijetnjom, “neophodna mjera predostrožnosti” za svaku porodicu.

SAD su treća najviše pogođena država epidemijom koronavirusa na svijetu, posle Kine i Italije, sa oko 69.000 oboljelih i 1.050 umrlih, prema podacima Univerziteta Džon Hopkins.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *