Lučić: Koronakriza će ubrzati neminovnu digitalizaciju poslovanja

1 komentar

Svijet se zbog koronavirusa ubrzano digitalizuje. Ono što je bilo neminovno da će se dogoditi pandemija je samo ubrzala. Sve više kompanija i građana pronalazi aplikacije i načine komunikacije koji su ima ranije bili nepoznati a koje im olakšavaju posao od kuće. Digitalni servisi će postati bitniji i relevantniji, poručio je Vladimir Lučić, izvršni direktor kompanije m:tel Crna Gora, direktor i koordinator za internet i telekomunikaciju Telekoma Srbije i predsjednik Srpsko-crnogorskog poslovnog kluba, na online konferenciji pod nazivom „Ekonomija u doba korone“.

Prema njegovim riječima, kada se trenutna kriza završi, za globalnu ekonomiju će nastupiti novi period.

“Ekonomija se zamrzla nekoliko mjeseci ali će nastaviti. Trebaće vremena ali digitalna ekonomija će nakon krize doživjeti porast i postati šansa i prilika za mnoge firme. Telekomunikacije će postati bitnije. Kada je u pitanju trenutno stanje, značaj telekomunikacionih kompanija je veliki. Naša kompanija se trudi da građanima olakša period izolacije kvalitetnijim sadržajima”, navodi Lučić.

Kako je kazao, u Srbiji je došlo do povećanja mobilnog saobraćaja za 50 odsto u ovom periodu pa se i pored tog povećanja ulažu maksimalni napori da se obezbijedi što kvaliteniji sadržaj svim našim korisnicima.

“Značaj telekomunikacija je ogroman u ovj situaciji. Veliki broj kompanija je dislocirao svoje zaposlene. Svjesni smo naše bitnosti u ovom periodu i trudimo se da budemo na visini zadatka iako se radi o izuzetno komplikovanom poslu u periodu višestuko povećanog saobraćaja”, kazao je Lučić.

Predsjednik Asocijacije menadžera Crne Gore Budimir Raičković, kazao je da se svjetska ekonomija i Crna Gora suočava sa izazovom koji nije zapamćen u istoriji.

“Ne samo Crna Gora već i cijeli svijet. Kriza će pogoditi sve aspekte ekonomije. Kada je u pitanju Crna Gora, Vlada je donijela određene mjere za pomoć privredi. Te mjere se moraju korigovati, prilagoditi kako situacija nalaže. Dakle, mjere moraju da se unaprijede u komunikaciji sa poslovnom zajednicom. Niko od nas nema najbolje rješenje, svi imamo isti zadatak. Privreda se mora održati a mjere koje je Vlada donijela moraju imati razradu po dubini”, kazao je Raičković.

On je naglasio da niko nema prognoze do kada će kriza trajati.

“Privreda daje svoj maksimoum i svako daje svoj doprinos. Ne zna se do kada će ovo trajati i svaki sektor privrede je pogođen. Jasno je da recesija kuca na vrata”, kazao je Raičković.

Glavni izvršni direktor Lovćen banke i potpredsjednik AMM-a za ekonomiju i finansije Vinko Nikić kazao je da su banke stub svake ekonomije i da su one u prvom redu da pomognu privredi i građanima. NIkić se osvrnuo i na moratorijum na otplatu kredita u crnogorskim komercijalnuim bankama koji predstavlja jednu od mjera za ublažavanje krize.

“Banke su tu da pomognu privredi i građanima u teškim vremenima. Svakodnevno komuniciramo sa klijentima ali smo i u komunikaciji sa Centralnom bankom. Kada je u pitanju moratorijum na otplatu kredita želim da naglasim da građani neće plaćati nikakve dodatne naknade i neće biti dodatno opterećeni. Mi samo odlažemo njihovo vraćanje, zamrzavamo taj period. To je pravi odgovor bankarskog sistema. Samo će se kapitalizovati kamata koju imate ugovorom. Apelovao bih da se o ovome ne stvara kriva slika. Najveći teret u ovom prenutku je na komercijalnim bankama. “, kazao je Nikić i dodao da to što je klijent pristao na moratorijum za otplatu kredita neće predstavljati prepereku prilikom eventualnog novog ugovora o otplati sa bankom.

On je dodao i da će nakon isteka moratorijuma, svaki klijent, ukoliko to želi i u odnosu koiku je štetu pretrpio, moći da sklopi novi aranžman sa bankom.

“Banka će nakon isteka moći da im da možda i povolnije uslove nod onih koje su imali. Crnogorske banke imaju visoku likvidnost, viskok nivo kapitalizovanosti, visok stepen adevkvatnosti kapitala. Spremni smo na dodatne injekcije kao pomoć privredi. Siguran sam da banke spremaju niz mjera kojima će pomoći svoje klijente.Ova kriza je neizvjesnost a mi kao bankari pokušavamo da predvidimo ishod koliko možemo.  Crnogorski sistem je mali sistem a ponekada mali sistemi mogu lakše da podnesu krizu. Ekonomija je zamrznuta ali se ne radi o krizi iz 2008. i siguran sam da crnogorska privreda može krenuti i da imamo šanse da ovo što prije prebrodimo “, kazao je Nikić.

Neće biti isključenja

Lučić je kazao da je m:tel svjestan da stariji građani ne mogu izlaziti da plaćaju račune tako da će toj kategoriji građana izaći u susret.

“Starijim građanima koji ne mogu da plate svoj račun nećemo isključivati naše usluge. Ostalima ćemo omogućiti digitalne sisteme plaćanja kako bi im omogućili da na taj način servisiraju svoje obaveze”, kazao je Lučić.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Dosadno, nedostojanstveno, neprivrednički. Šta će Gdin Lukić u društvu dokonih. I zašto je gđa Bojanić Kadić obezbeđivala feminističku legitimnost čojkačke agende? Mada je najveći promašaj, tapšanje voljenog guvernera po nejakom ramenu. Poslije svega… tako nešto samo rade profili koji ne shvataju šta se ekonomski dešava, nažalost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *