Huawei se priprema na novi paket američkih restrikcija

Dodajte komentar

Huawei se priprema na novi paket američkih restrikcija koje su sada usmjerene na sve strane kompanije koje čipovima snabdijevaju kineskog tehnološkog giganta. Od sada će im trebati američka licenca.

CNBC piše kako će sve strane kompanije koje čipovima opskrbljuju kineski Huawei od sada morati da imaju američku licencu ukoliko u ijednom dijelu njihovog proizvoda postoji američka tehnologija. Bez ove novo uvedene licence, neće smjeti svojim proizvodom da snabdijevaju Huawei.

Ova nova mjera Trumpove administracije je usmjerena da dodatno smanji mogućnosti Huawei-ja da iz inostranstva nabavlja tehnologiju potrebnu za svoje proizvode. CNBC kao primjer ističe Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, jednog od najvećih snabdjevača Huaweija čipovima, koji je takođe zavisi od američke tehnologije.

Američki analitičari procjenjuju kako će ova mjera imati i veći negativni uticaj na američke kompanije, nego na sami Huawei, s obzirom da kineski tehnološki div već mjesecima traži neameričke alternative, a i sam ulaže u razvoj čipova.

Ova mjera će svakako dodatno naljutiti politički vrh u Pekingu, iako do ovog trena nema reakcija iz Kine.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *