Zemlje Regiona da budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz EU

Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke, čija je članica Privredna komora Crne Gore, zatražio je od Evropske komisije da, u jeku pandemije novog koronavirusa, sve zemlje Regiona budu izuzete iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije. U pismu, koje je predsjednik Upravnog odbora KIF ZB6 Marko Čedež uputio predsjednici EK Ursuli von der Leyen, apelovano je i da se evropskom inicijativom „zeleni koridori” obuhvate ekonomije Regiona, što je za dobrobit kako EU, tako i Zapadnog Balkana.

– Skorašnja ograničenja u pogledu izvoza zaštitne medicinske opreme iz EU, mogu imati ozbiljne posljedice za Zapadni Balkan. U svjetlu odluke Evropske komisije da od zahtjeva za izdavanje dozvola za izvoz izuzme Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, pozivamo Vas da proširite ovu odluku kako bi obuhvatili zemlje Zapadnog Balkana. Štaviše, svim zemljama Zapadnog Balkana bi takođe trebalo omogućiti da učestvuju u zajedničkoj nabavci medicinske opreme – navodi se u pismu KIF-a ZB6.

Ističe se važnost ovakve odluke, ne samo sa aspekta podrške zdravstvenim sistemima zemalja Regiona, već i pomoći njihovim industrijama da nastave sa radom.

– One se trenutno bore da nabave medicinsku opremu za svoje zaposlene i ukoliko se ovaj problem nastavi, moraće da zaustave proizvodnju. To bi bilo pogubno kako za kompanije tako i za ekonomije u kojima one posluju, ali i za EU, s obzirom da su mnoge kompanije u regionu sastavni dio lanca vrijednosti Evropske unije. Svi se slažemo da je sada više nego ikada potrebno održati lanac snabdijevanja – dodaje se.

KIF hitno traži da se sagleda mogućnost odobravanja pristupa evropskim „zelenim trakama” za kompanije sa teritorije Zapadnog Balkana.

U pismu se naglašava potreba nesmetanog protoka roba – posebno hrane, ljekova i medicinske opreme u ovim kriznim vremenima.

– Prevoz robe od primarnog značaja bi trebalo da ima prioritet u odnosu na ostalu robu koja se prevozi „zelenim trakama”. Protok saobraćaja mora biti zagarantovan non stop. Uvoz sirovina potrebnih za proizvodnju robe od primarnog značaja, a koje dobijamo iz EU, jednako je važan kao i održavanje proizvodnje naših industrija i stoga je
neophodno da bude uključen u sistem prioriteta „zelenih traka” – navodi Čadež.

Ukazao je da se naša preduzeća suočavaju sa brojnim izazovima prilikom isporuke najpotrebnije robe za svoje EU partnere. Ocjenjuje da će pristup Zapadnom Balkanu putem „zelenih traka” sigurno imati
pozitivne efekte kako za EU, tako i za zemlje ovog regiona

– Svi se suočavamo sa krizom neviđenih razmjera. Budimo solidarniji i dozvolite da se ta solidarnost osjeti i na Zapadnom Balkanu – zaključuje se u pismu koje je uputio Komorski investicioni forum ZB6.

Check Also

Gotovinski kredit sa dužim rokom otplate i većim iznosom novca  

NLB Banka je trenutno jedina banka u Crnoj Gori koja je građanima ponudila novi gotovinski …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *