Wall Street: Dow Jones u dva dana porastao više od 13%

Američko tržište kapitala u dva je dana ubilježilo strašan skok nadoknadivši većinu prošlonedjeljnih gubitaka. Dow Jones skočio je za više od 13% u dva dana, budući da su Bijela kuća i kongres rekli da su se složili s velikim paketom podsticaja namijenjenom borbi protiv ekonomskog usporavanja zbog pandemije koronavirusa.

Ovaj je indeks porastao u srijedu za više od 2%, ili 495,64 boda, na 21.200,55. S&P 500 porastao je za 1,1% i zatvorio se na 2475,56.

Prvi put u mjesec dana, Dow i S&P 500 bilježe dva dana uzastopnoga rasta.

Među dobitnicima dana ponovno valja izdvojiti dionice Boeinga koje su skočile 24% i time najviše pripomogle rastu Dow Jonesa. Odličan dan imao je i Nike koji je skočioi 9,2% na krilima vrlo dobrih poslovnih rezultata.

Nasdaq Composite pao je 0,5%, na 7,384,30, a Facebook, Amazon, Apple, Netflix i Alphabet su redom zaključili na negativnoj teritoriji.

Dionice su se spustile s dnevnih vrhunaca u posljednjim minutima trgovanja nakon što je senator Bernie Sanders rekao da je spreman “da stavit čekanje na ovaj zakonski paket dok se ne usvoje jači uslovi za fond za dobrobit od 500 milijardi USD”. Na svom dnevnom vrhuncu Dow Jones je bio u plusu više od 6%, dok je S&P 500 u jednom trenutku uzletio 5,1%.

Check Also

Za 7,5 milijardi dolara Microsoft kupio giganta video-igara

Kompanija Microsoft konstantno vreba koji studio će prisvojiti i dovesti u Xbox Game Studios grupu, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *