373 miliona eura pomoći za Balkan

Dodajte komentar

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi objavio je u srijedu da Evropska unija šalje 38 miliona eura hitne pomoći zdravstvenom sektoru Zapadnog Balkana.

“Predviđeno je i relociranje više od 373 miliona eura za društveno-ekonomski opravak”, napisao je on na svom Twitter-nalogu.

Takođe kaže da je u pismu koje je proslijedio svim premijerima zemalja zapadnog Balkana potvrdio da stoji uz regiju u borbi protiv bolesti COVID-19, prenosi Tanjug.

Više pravaca pomoći

Varhelyi je u utorak, na novinarsko pitanje o načinima na koji EU može pomoći regiji ili uključiti Zapadni Balkan u zajednički evropski odgovor na pandemiju korona virusa, poručio da Evropska komisija radi na više pravaca pomoći.

“Već smo mobilizovali fondove u visini 30 miliona eura za zapadnobalkanske zemlje kako bi mogle brzo dobiti neophodnu medicinsku opremu koja im je potrebna u borbi protiv krize. Takođe, razmatramo kako da preusmjerimo fondove sa strane EU-a kako bismo pomogli zemljama regije u vezi s ekonomskom stranom krize”, izjavio je Varhelyi.

Izvor: Agencije

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *