Pomodoro tehnika – jeste li čuli za najpopularniju metodu za produktivnost?

Jedna od najpoznatijih i najčešće korištenih tehnika produktivnosti zove se Pomodoro. Tehniku je izmislio preduzetnik Francesco Cirillo u vrijeme dok je bio student.

Pomodoro tehnika dobila je ime po jednostavnom kuhinjskom pomagalu, brojaču vremena ili tajmeru, u obliku paradajza.

Vjerovatno ste vidjeli takav brojač – riječ je o plastičnom paradajzu (na italijanskom – pomodoro), koja na obodu ima označenu vremensku skalu, a odbrojavanje se podešava okretanjem gornjeg dijela paradajza.

Cirillo je tehniku koristio kao student, u vrijeme dok je morao da uči i piše radove, a kasnije je nastavio da je primjenjuje i u poslovnom životu.

Kako funkcioniše Pomodoro tehnika?

Kao i sve velike metode, i Pomodoro funkcioniše na jednostavan način. Evo četiri glavna koraka:

  1. Podesite tajmer na 25 minuta (taj se period zove jedan pomodoro)
  2. Radite bez prestanka dok timer ne zazvoni
  3. Odmorite se (3-5 minuta)
  4.  Nakon svaka četiri pomodora, uzmite duži odmor (15-30 minuta)

Naravno, postoji još stotinu detalja i nijansi u cijeloj priči, od toga kako se oduprijeti distrakcijama, do toga kako riješiti prekide poput telefonskih poziva, upadanja kolega u kancelariju i sličnog. Ali u suštini, Pomodoro tehnika se može svesti na ova četiri koraka.

Kome je tehnika namijenjena?

Cirillo je razvio Pomodoro tehniku kao student, i studenti su svakako jedna od grupa kojoj tehnika može dobro poslužiti. Ona daje dobru strukturu vašem vremenu i pomaže da se osjećate odmorno i koncentrisano tokom višesatnih napora učenja za ispite i pisanja seminarskih radova.

Pomodoro tehnika je dobra i za sve druge radnike koji moraju obaviti mnogo posla sami bez inputa saradnika, posebno za kreativce. Dizajneri i programeri su česti korisnici Pomodoro tehnike, ali je i druga zanimanja mogu koristiti u periodima kad moraju utrošiti mnogo vremena na neki samotni posao, na primjer, pisanje izvještaja.

Čime mjeriti vrijeme?

Cirillo kaže da je najbolje nabaviti mehanički tajmer, jer sam čin navijanja dokazuje vašu odlučnost da se idućih dvadest i pet minuta posve predate zadatku koji je pred vama.

Ako mislite da je to pretjerivanje, svaki smartphone ima i funkciju odbrojavanja u svojim osnovnim opcijama, a AppStore i Google Play su prepuni aplikacija za Pomodoro tehniku. Samo upišite “pomodoro” u pretragu, prenosi Manager.ba.

Check Also

Krije li Lufthansa pare u poreskim rajevima, a Rajaner puni kasu kršeći prava zaposlenih?

Evropska unija tek ulijeće u ogroman spor oko nevjerovatnog iznosa finansijske pomoći, koju se Njemačka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *