Ne može doći do nestašice namirnica i rasta cijena

Dodajte komentar

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović tvrdi da ne može doći do nestašice osnovnih životnih namirnica i eventualnih problema sa snabdijevanjem hrane na domaćem tržištu. Golubović za TVCG kaže da zaliha ima barem za šest mjeseci, a da scijene neće rasti.

PKCG i Ministarstvo ekonomije već mjesec dana prate na dnevnom nivou snabdjevenost tržišta oisnovnim robama i mogu da kažem da smo položili test da je smabdjevenost naših objekata bolja nego bilo gdje u regionu, čak i u Evropi“, kazao je on u Jutarnjem programu TVCG.

On smatra da u periodu od šest mjeseci ne možemo imati problema sa snabdjevenošću tržišta.

„Svi naši istributeri, sve naše prodavnice imaju toliko zaliha robe, brašna, ulja, šećera. Sve je na zalihama. U kontinuitetu dolaze robe, tržište je profunkcionisalo“, kazao je Golubović i podsjetio da je u Srbiji mjera za izvoz osnovnih namirnica ukinuta.

„Tako da sa tog tržišta dolaze robe, a trgovci su otvorili vrata i za nova tržišta“, kaže predsjednik PKCG.

Poručio je da nema potrebe za gomilanjem zaliha.

„Apelovali smo na potrošače da ne povećavaju cijena i neće doći do promjena cijena“, kazao je on.

Nacionalni prioritet je bio i biće zaštita ljudi, sprečavanje širenja virusa i liječenje oboljelih, kaže on. Pandemija ima već velikog uticaja na crnogorsku ekonomiju.

„Prvi sektor na koji se odrazila andemija virusa korona jeste sektor turizma. Već imamo zatvorene hotele, ugostiteljske radnje. Turističke agencije su maltene paralisale svoj rad, otkazivanje dolazaka gostiju individualnih, grupnih, ekskurzija,tako da je izvjesno da je sve do sredine juna otkazano“, kaže Golubović.

Prema njegovim riječima, problemi su i u sektoru putničkog saobraćaja i logističkih usluga.

„Ono što je najizraženije je problem likvidnosti tih preduzeća., nemogućnost isplate zarada i nemogućnost plaćanja već dospjelih obaveza“, kaže on.

Vlada je već donijela set opštih mjera za ublažavanje posljedica i on je zadovoljan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *