Moratorijum će građane koštati više od jedne rate

Dodajte komentar

Dok korisnici kredita hrle u banke da se prijave za odlaganje otplate tri rate, stižu prve negativne reakcije na ovu odluku uz tvrdnju da će banke na moratorijumu zaraditi. Kritikama SDP-a koji traži ostavku guvernera tvrdeći da je obmanuo javnost pridružio se juče i Sindikat pravosuđa i uprave.

Oni su zatražili od Vlade da utiču na Centralnu banku da promijeni odluku o načinu moratorijuma, odnosno da ukine povećanje rate po osnovu kamate na mjesece moratorijuma. Centralna banka se juče nije oglašavala, a prekjuče je uz obrazloženje odbacila tvrdnje da je guverner obmanuo javnost.

Računica

Da moratorijum za građane koji imaju kredite nije besplatan i da će ih koštati više od jedne rate, pokazuju i primjeri koje je dala CBCG u nedjelju prilikom pojašnjenja moratorijuma.

Tada su objasnili da će se rata na gotovinskom kreditu od pet hiljada eura, na rok od 96 mjeseci plus tri mjeseca moratorijuma, povećati sa 66,9 eura na 68 eura. Kad se to povećanje od 1,09 eura mjesečno pomnoži sa brojem mjeseci otplate dolazimo do cifre od 105 eura, koliko će klijenta koštati moratorijum.

Zato ima onih koji savjetutuju da se moratorijum koristi samo ako se mora.

Iz banaka objašnjavaju da je moratorijum udar na njihovu likvidnost i da oni tri mjeseca ostaju bez prihoda. Podaci pokazuju da su banke visokio likvidne i solventne, a da im je ukupni profit u prošloj godini bio 50 miliona eura.

Apel

U saopštenju koje su juče proslijedili medijima iz Sindikata uprave i pravosuđa pozivaju Vladu da reaguje.

– Apelujemo na Vladu, koja se do sada u ovoj krizi pokazala veoma odgovorno, da preuduzme odlučne korake, te da utiče na svoje institucije i ukine najavljene kamate i spase radnike otpuštanja i ukidanja plata tako što će naći način da se pomogne mala i srednja preduzeća koja su pred očiglednim kolapsom – naveli su oni i apelovali na Vladu da utiče na Centralnu banku da promijeni odluku o načinu moratorijuma, odnosno da se uvećani anuitet po osnovu kamate na mjesece moratorijuma ukine.

Da institucije, kako ističu, pomognu ugrožene građane i preduzeća a ne samo banke. Raško Konjević (SDP) je i juče ponovio da je omogućeno bankarima da zarade više nego da tih mjera nije bilo, jer će rate za kredite građanima i privredi biti uvećane.

– Bankari naplaćuju najveće kamate u regionu, najveće provizije za sve i svašta, a prošle godine su na ovom tržištu, od građana Crne Gore i ove privrede zaradili 50 miliona eura profita. Malo im je? Pa i u ovakvim okolnostima traže kamatu više – kaže, između ostalog, Konjević u reagovanju.

Damjanović: Vlada da donese nove mjere

Poslanik Aleksandar Damjanović našoj redakciji je kazao da je moratorijum nedovoljan i da Vlada hitno treba da donese nove suštinske mjere, čak i ako ne bude imala podršku CBCG.

– Potrebne su nove mjere koje bi suštinski pomogle građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije. To su, između ostalog, djelimičnan otpis kreditne obaveze, smanjenje kamatnih stopa, novi beskamatni ili krediti sa minimalnom kamatom. Neophodne su posebne kreditne linije za ugrožene građane i dio privrede koja je obustavila djelatnost, smanjenje naknada i tarifa, dodatno oporezivanje dobiti finansijskih institucija – kaže Damjanović i dodaje da „CBCG malo ko vjeruje nakon niza skandala koji su obilježili njen rad unazad nekoliko godina“.

Zato umjesto prepucavanja koliko će neko otplatiti kredita nakon isteka moratorijuma, neophodno je da se predlože nove mjere.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *